Cat trebuie sa plateasca Primaria Suceava pentru depozitarea pachetelor cu alimente de la UE care sunt in plus


Intră acum și în grupul de

Costurile pe care trebuie să le suporte municipalitatea suceveană pentru depozitarea pachetelor cu alimente de la Uniunea Europeană care sunt în plus se ridică la 18.000 de lei lunar, a declarat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a spus că speră ca până la 1 martie să reuşească să livreze toate pachetele cu alimente de la UE, dar a precizat că Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte modalitatea prin care vor fi distribuite pachetele cu alimente rămase în plus nu a fost încă publicată.

Potrivit edilului-şef, municipiul Suceava are încă 13.618 de pachete cu alimente de la UE în plus, după ce a trimis astfel de pachete şi altor primării din judeţ, menţionând că în municipiu mai sunt de livrat pachete cu alimente pentru încă 1.552 de persoane, din care 786 de persoane aflate în lista iniţială, dar care nu au fost găsite acasă pentru că sunt plecate la muncă în străinătate.

ion lungu (4)

Lungu a menţionat că pentru respectivele persoane nu s-au putut livra pachetele cu alimente membrilor familiilor lor întrucât acestea sunt nominale.

Un număr de 26.872 de pachete cu ajutoare alimentare destinate persoanelor defavorizate au rămas nedistribuite în judeţul Suceava, după ce au fost împărţite alimentele atât celor 113.603 de beneficiari, cât şi celor 13.885 de persoane înscrise în liste suplimentare.

Guvernul a decis, în 10 februarie, prin Hotărâre de Guvern că  pachetele alimentare destinate persoanelor vulnerabile în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) rămase în stoc vor fi redistribuite prin compensări între primării din același județ sau din județe diferite, iar după compensarea între primării pachetele de ajutoare alimentare vor fi suplimentate, conform nevoilor identificate.

Procedura compensării pachetelor alimentare a fost aprobată de Guvern în condițiile în care, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), pentru anul 2014, unele primării au stocuri nedistribuite, iar alte primării au solicitări eligibile neacoperite.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a cerut, la sfârşitul lunii ianuarie, Ministerului Fondurilor Europene clarificări privind destinaţia alimentelor primite de la UE, neridicate de beneficiari, iar MFE a răspuns că „diferenţa de cutii va fi repartizată în cadrul judeţului sau în alt judeţ” şi a trimis un lot suplimentar de cutii.

Fiecare beneficiar primeşte două cutii identice în greutate de 13,5 kilograme în care sunt trei kilograme de făină albă de grâu, trei kilograme de mălai, o pungă de 400 de grame de paste făinoase, doi litri de ulei, două kilograme de zahăr, patru conserve din carne de porc de 300 de grame fiecare, trei conserve din carne de vită în suc propriu de 300 de grame şi cinci conserve de pate de ficat de 200 de grame fiecare.


Intră acum și în grupul de