Săptămâna Francofoniei la Şcoala Gimnazială Todireşti (FOTO)


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la 20 martie, statele membre şi observatoare din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), din cinci continente, celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Și România marchează acest eveniment, alături de cele 76 de state, printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale, organizate atât în ţară cât şi în străinătate.

 Elevii Școlii Gimnaziale Todirești au ales să sărbătorească această deosebită zi organizând o serie de activități ce s-au desfășurat pe parcursul întregii săptămâni:  16 – 20 martie. Săptămâna Francofoniei a fost marcată de numeroase activități deosebite la toate cele patru școli ale comunei, profesorii de limba franceză din localitate întrecându-se cu elevii lor prin măiestrie și creativitate.

„Momentele artistice din cadrul activităților dedicate Săptămânii Francofoniei au adus pentru elevii noștri momente plăcute de destindere, dar și un supliment de motivație pentru studiul limbii franceze: ei au exploatat un univers despre care cred că îl stăpânesc mai bine decât adulții, în timp ce profesorii de limbă franceză au găsit în artă mijlocul de a se apropia de preocupările elevilor lor”, a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Todireşti, prof.dr. Lăcrămioara Cocîrlă.

Astfel, la școlile gimnaziale din satele Costâna și Soloneț, sub coordonarea doamnei profesoare Anca Biliuță, au fost desfășurate următoarele activități: recital de cântece cu elevii claselor a IV-a, a VII-a și a VIII-a ( Școala Gimnazială Vasile Bumbac Costîna), prezentarea unui material informativ despre Francofonie în format PPT, concurs de cunoștințe despre Francofonie pe marginea materialelor prezentate (Costîna și Soloneț), concursul „La plus belle salle de classe”, în cadrul căruia elevii claselor IV-VIII s-au întrecut prin inventivitate în decorarea sălilor de clasă în spirit francofon. Elevii care s-au remarcat prin frumusețea decorațiunilor, dar și prin cunoștințe despre francofonie au fost răsplătiți cu diplome.

Doamna director, prof. dr. Lăcrămioara Cocîrlă, a organizat o expoziție de cărți și reviste în limba franceză pentru copii și a îndrumat elevii în realizarea de postere și desene dedicate Săptămânii Francofoniei, materiale cu care a decorat cabinetul de limbi moderne al Școlii Gimnaziale Todirești, a prezentat două documentare despre Paris și Sudul Franței intitulate „Voyage imaginaire en France”.

 Recitalul de cântece în limba franceză prezentat de elevii claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială Todirești cu acest prilej, a fost un succes. Copii  au ridicat sala în picioare și pe scena Centrului Cultural Local, Gura Humorului, în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului județean „Soyons Francophones ! ”, desfășurat sâmbătă, 21 martie 2015.

Tot în această săptămână s-a desfășurat o activitate din cadrul proiectului de parteneriat „Le français  – toujours dans mon coeur”. Elevii Școlii Gimnaziale Humoreni au venit însoțiți de profesoara de limba franceză Mariana Cigoli și diriginta lor, doamna profesoară Irina Huțanu. Sub coordonarea doamnei prof. Cigoli Mariana, elevii de la Humoreni au prezentat un recital de cântece și poezii în limba franceză. Marile personalități românești cunoscute în spațiul francofon au fost descrise într-un material informativ în limba franceză. Elevii din Humoreni au oferit copiilor de la Todirești, în semn de prietenie sub semnul Francofoniei, obiecte decorative din hârtie realizate în tehnica quilling.

Sub titlul „Joyeux francophones” și elevii Școlii Gimnaziale din localitatea Părhăuți, comuna Todirești, atent îndrumați de doamna profesoară Lucica Moroșan, au celebrat limba franceză derulând o serie de activități interesante. Dacă prima parte a programului a conturat un schimb informațional interactiv, în care elevii au amintit câteva repere geografice, istorice și culturale despre Franța, realizând o hartă a țării și a unor obiective turistice importante, a doua parte a programului a fost de natură artistică. S-au desfășurat concursuri de desene, cântece și recitări în limba franceză. Pentru elevul câștigător s-a acordat, ca premiu, cartea „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, iar activitatea s-a încheiat cu ritmuri de dans pe melodia cântăreței Alizée, „J’ai pas vingt ans”aleasă de către elevii școlii noastre.

„Prin aceaste activități organizate am urmărit dezvoltarea interesului elevilor pentru limba, cultura și civilizația franceză, precum și o mai bună motivare a acestora pentru a învăța cu plăcere limba franceză, ca ei să conștientizeze noțiunea de ,,francofonie” și importanța cunoașterii acestei limbi de circulație internațională,” au declarat organizatorii.


Intră acum și în grupul de