Primarul Maerean acuza ca la Radauti exista o FRATIE a PENALILOR si ca prefectul judetului e parte din ea

La Primaria municipiului Rădăuți lucrurile devin pe ce zi ce trece tot mai tensionate iar dorința conducerii PSD de a-l schimba din functie pe viceprimarul cu atribuții de primar, Tiberiu Maerean a fost de natură a-l determina pe acesta să declare într-o conferință de presă  că se dorește de fapt îndepărtarea lui de documentele Primăriei de către o ”frăţie a penalilor”.

Într-o  conferinţa de presă organizată luni la sediul Primăriei Rădăuţi, Maerean l-a acuzat de o serie intreagă de ilegalităţi atât pe primarul ales si aflat in arest, PDL-istul Aurel Olărean, cercetat pentru fapte de corupţie, pe fostul secretar al municipiului, Haralambie Herghelegiu, pe viceprimarul actual (PSD) Simion Sticleţ, dar, surprinzător  şi pe prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu.

Maerean a prezentat o serie de documente printre care și un raport al unei comisii dispuse de prefectul de Suceava în 2013 care a evidenţiat numeroase ilegalităţi comise de primarul Aurel Olărean, verificări care au fost efectuate chiar la sesizarea lui Maerean, pe vremea respectivă consilier local.

tiberiu maerean

El a explicat că acel raport evidenţia infracţiuni de abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual, administraţie defectuoasă pentru lucrări în valoare de 2,6 milioane de euro executate în municipiul Rădăuţi şi totodată arăta şi modul de lucru al primarului Olărean care pentru efectuarea unei investiţii nu respecta legislaţia achiziţiilor.

Conform sursei citate primarul Olărean nu făcea o estimare a contractului, nu spunea aprobării Consiliului local investiţia, declanşa procedura de contractare, încheia contractul şi imediat încheia şi un act adiţional de majorare a sumelor necesare, nu specifica în mod clar locul în care se executa lucrarea şi nici nu se făcea recepţia lucrărilor conform legislaţiei sau prin abuz în funcţie schimba ceea ce decidea Consiliul local.

De asemenea, intr-un mod ciudat dar și hilar în același timp, Tiberiu Maerean a explicat că întreg raportul pe care l-a prezentat l-a obţinut „pe surse” pentru că nu i-a fost remis de prefectul Florin Sinescu care i-ar fi spus că aşa ”s-a înţeles cu primarul Olărean, ca să nu apară prea multe lucruri în presă!”

“Tot materialul de azi a fost solicitat prefectului la vremea când eram consilier. Domnul prefect a spus că s-a înţeles cu Olărean şi că nu va face cunoscut nici unei părţi cele constatate. De voie, de nevoie am acceptat. După ce am ajuns viceprimar, am cerut prefectului raportul şi iarăşi mi-a spus că nu poate face asta”, a mai spus primarul în exerciţiu.

El a arătat şi o adresă semnată de prefectul Florin Sinescu în care acesta răspunde doar că s-au încălcat mai multe prevederi şi că s-a exercitat dreptul sesizării organelor competenţe şi că s-a dispus nimic în sarcina primarului sau a Consiliului Local Rădăuţi.

„ Prefetul susține că este în imposibilitatea de a pune la dispoziţie o copie după raportul solicitat, pentru că nu sunt informaţii de interes public. Eu am cerut ca Primărie, organ controlat, ca să ştiu ce s-a stabilit şi ca să ştiu ce măsuri să iau. Oficial, nu ştiu de acest raport. L-am obţinut prin surse proprii”, a mai spus Maerean care consideră că prefectul are aceleaşi metode ca primarul Aurel Olărean pentru că nu spune cum se fac controalele şi se joacă cum doreşte el.

„Apreciez că este un abuz în serviciu  din partea prefectului, ca încadrare minimă pentru că sunt elemente constitutive şi pentru alte infracţiuni”, a mai spus despre acest  subiect Tiberiu Maerean.

El a mai menţionat că din ceea ce a reclamat sunt mai multe puncte cercetate deja de DNA.

Tiberiu Maerean (5)

„Eu acuz o înţelegere între prefect şi primarul de atunci al Rădăuţiului. Aprecierea mea e că există la Rădăuţi o conducere, dar încet-încet s-a creat deasupra acesteia o cupolă de oameni care doresc ei să conducă”, a precizat Maerean care a spus că această „frăţie a penalilor” vrea să facă „un scut împotriva legii”.

Totodată, primarul în exerciţiu a mai arătat că prefectul de Suceava a intervenit şi în cazul unui conflict cu salariaţii din Primărie după ce el a dispus ca aceştia să explice ce fac la serviciu, iar prefectul, după ce a constatat că nu a fost încălcată nici o lege a cerut reanalizarea actului contestat.

„Domn prefect, ce treaba ai matale cu asta? De ce a făcut prefectul acest abuz? Există un litigiu în instanţă în legătură cu anularea acestei dispoziţii de primar. După părerea mea, colegii care îl contestă nu au temei să câştige şi s-au îndreptat către prefect, şi nu singuri, ajutaţi, că să intervină el. Pentru că nu putea cere anularea dispoziţiei în instanţă mi-a trimis înscrisul fără nici un drept”, a spus primarul în exerciţiu.

El a mai arătat că prefectul a intervenit, fără drept, şi în cazul restructurării unor posturi în urma reorganizării activităţilor Primăriei.

Secretarul municipiului, Haralambie Herghelegiu atacat direct de primarul Maerean

Tiberiu Maerean a mai arătat că fostul secretar al municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghelegiu, ar fi făcut mai multe ilegalităţi, între care vânzarea unui imobil în timpul procesului de revendicare.

Totodată, el a mai prezentat un caz pe care nu poate să şi-l explice, privind tot un proces de revendicare în care s-a cerut restituirea unui imobil, iar Primăria a trimis „spre competentă soluţionare” acest dosar firmei Loredana SRL din Rădăuţi, firmă care aparţine deputatului PLR Constantin Galan.

El a spus că a Primăria a fost înştiinţată recent de avocatul petentului că dosarul a fost trimis către Loredana SRL.

„Nu cred că e o chestiune greşită. Ceva e putred acolo. Minunea s-a produs în august 2014. Vom verifica, dar bănuiesc că acest imobil o fi în proprietatea domnului Galan, din moment ce Primăria îi spune că a trimis dosarul acolo spre competentă soluţionare”, a mai spus Maerean care însă a mai subliniat că situaţia este și mai ciudată mai ales că, dacă ar fi fost trimis din eroare, deputatul Galan l-ar fi retrimis Primăriei care se ocupă de aplicare acestei legislaţii însă până acum nu s-a intamplat acest lucru.

UN alt caz scos la iveală de Maerean e cel prin care Academia Română a câştigat în instanţă dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 1.057 de hectare de teren pe raza municipiului Rădăuţi, dar că acest teren nu poate fi retrocedat pentru că nu mai există.

„Tot acest mod de lucru a fost gestionat de secretarul Herghelegiu Haralambie”, a spus Maerean.

Conducerea PSD Radauți vrea inlocuirea lui Maerean ca acesta sa nu mai aiba acces la dosare

Tiberiu Maerean a mai declarat la finalul conferintei de presa care a durat peste 100 de minute că el crede că se doreşte îndepărtarea sa din funcţie de cei care au făcut abuz de funcţie în Primărie şi au săvârşit acţiuni de fals şi care doresc să nu suporte consecinţele.

tiberiu maerean 2

„Colegi din PSD sub îndrumarea lui Nistor Tătar (acesta este consilier judetean si preşedinte al PSD Rădăuţi – n.n.) încearcă să facă asta ca să fiu înlăturat. Nistor Tătar, ca un vechi colaborator a lui Herghelegiu, nu poate fi departe de dorinţele lui”, a explicat Maerean de ce insista Tătar &co. sa îl scoată de la biroul de primar.

 

Primarul în exercitiu are însă în mânecă un as pe care doreșște să îl joace in cadrul Broului Permanent Judetean al partidului unde spera să ii fie acceptate dovezile și să poată prezenta situaţia în mod corect și abia apoi acest BPJ să decidă dacă trebuie să-l sancţioneze sau nu șși mai ales pe cine.

Miercuri, CL Radauti are pe ordinea de zi  o noua tenatativa de inlocuire a primarului Maerean.

loading...