Peste 1500 de persoane au participat vineri la Bursa generală a locurilor de muncă organizată de AJOFM la nivelul judeţului Suceava


Intră acum și în grupul de

bursa generala a locurilor de munca (2)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a organizat, vineri, Bursa generală a locurilor de muncă, în Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

Bursa generală a locurilor de muncă a debutat de la ora 10.00, angajatorii punând la dispoziție sute de posturi, atât pentru persoanele calificate, cât și pentru cele necalificate. Cu toate acestea, tinerii nu s-au declarat foarte mulțumiți de ofertele puse la dispoziție spunând că angajatorii le cer experiență.

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat că Bursa generală a locurilor de muncă este un eveniment tradițional ce se organizează în fiecare an, în ultima vineri din luna aprilie, bursa din acest an având o mare căutare printre angajatorii suceveni.

„Spre deosebire de ceilalți ani, această bursă se caracterizează prin interesul foarte mare din partea angajatorilor. Este pentru prima dată când inclusiv în dimineața din ziua evenimentului am primit telefoane din partea angajatorilor cu rugămintea de a le permite participarea”, a spus Adomnicăi.

Aceasta a mai precizat că angajatorii au prezentat o ofertă generoasă de locuri de muncă, vineri dimineața fiind peste 550 de posturi vacante la bursele organizate pe raza județului.

„O ofertă generoasă și din punctul de vedere al domeniului de activitate, inclusiv pentru cei care au studii superioare și doresc un loc de muncă corespunzător acestei prevederi. De aceea, pentru toți cei care sunt interesați să-și găsească un loc de muncă, să-și schimbe locul de muncă, bursa organizată astăzi (n.r. – vineri) este o oportunitate și am convingerea că orice persoană care este interesată să-și găsească într-adevăr un loc de muncă, îl poate găsi participând la această bursă”, a mai spus Mirela Adomnicăi.

Șefa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a precizat că la Bursa generală a locurilor de muncă au predominat posturile din confecții, cele din domeniul serviciilor, dar s-au căutat și ingineri, economiști sau persoane calificate care să lucreze în domeniul auto.

bursa generala a locurilor de munca (1)

Încă de la ora deschiderii Bursei, zeci de persoane au luat cu asalt angajatorii suceveni sperând să-și găsească un serviciu stabil, care să le asigure un trai bun, conform pregătirii avute. Însă, după cum ne-au declarat unii participanți la Bursă, speranțele de angajare au fost minime, nefiind destule locuri pentru absolvenții de studii superioare.

„Bursa este destul de săracă în oferte, se caută muncitori necalificați, pentru studii superioare sunt mai puține locuri de muncă”, ne-a spus o tânără aflată în căutarea unui loc de muncă în domeniul economic. Aceasta a mai amintit că angajatorii cer experiență de minimum trei ani.

„Mi-aș fi dorit să ofere un program de start pentru începători. Sunt persoane fără experiență care învață ușor”, a mai declarat tânăra în vârstă de 26 de ani.

O altă tânără, în vârstă de 24 de ani, tot cu studii în domeniul economic s-a arătat optimistă, așteptând să fie chemată la interviuri.

„Sper să îmi găsesc ceva în domeniul în care am terminat. Am depus cinci CV-uri. Oferta e slabă, dar sper că îmi voi găsi ceva. Angajatorii mi-au spus că urmează să stabilească interviurile”, a declarat participanta la Bursa generală a locurilor de muncă.

bursa generala a locurilor de munca (6)

De cealaltă parte, angajatorii au motivat necesitatea experienței de muncă ca urmare a faptului că nu au timp și nici resurse de a forma noi persoane.

„La noi se caută experiență pentru că suntem o firmă de contabilitate și audit și nu avem timp și nici disponibilitate să luăm tinerii să-i formăm. Un absolvent de liceu economic care a ținut contabilitatea la vreo două-trei firme pentru a se întreține în facultate, pentru mine ar fi o experiență concludentă și aș putea să lucrez cu el mai departe, dar ca să îl iau de la zero mi-ar lua foarte mult timp ca să-l formez”, a declarat unul dintre angajatorii veniți la Bursa generală a locurilor de muncă.

La ora închiderii Bursei generale a locurilor de muncă, potrivit unei statistici a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava au fost 117 angajatori, dintre care 42 în Suceava, 19 în Fălticeni și Rădăuți și 37 în Câmpulung Moldovenesc.

bursa generala a locurilor de munca (4)

În ceea ce privește locurile de muncă oferite, în total s-au înregistrat în cele patru localități 555 de posturi, 307 fiind la Suceava, 76 la Fălticeni, 114 la Rădăuți și 58 în Câmpulung Moldovenesc.

Din statistica AJOFM Suceava mai reiese faptul că au participat 1560 de persoane la Bursa generală a locurilor de muncă, cei mai mulți candidați fiind în Suceava – 693, Rădăuți – 480, Câmpulung Moldovenesc – 235, iar cei mai puțini la Fălticeni – 152.

Au fost selectate în vederea încadrării un număr total de 678 persoane, 390 în Suceava, 173 la Rădăuți, 73 la Câmpulung Moldovenesc și 42 la Fălticeni, iar un număr de 26 de persoane au fost încadrate pe loc. Astfel, au plecat de la Bursa generală a locurilor de muncă cu un serviciu nouă persoane din Rădăuți, opt din Suceava, șapte din Fălticeni și două din Câmpulung Moldovenesc.

bursa generala a locurilor de munca (7)

Conducerea AJOFM Suceava a menționat că după ce se vor finaliza interviurile angajatorilor cu persoanele selectate, la o lună de la închiderea bursei, vor fi publicate datele finale referitoare la statistica ocupării Bursei.

 


Intră acum și în grupul de