Suceava Noastră : Teatrul poate scoate Suceava din sensul giratoriu în care se învârte de 25 de ani


Intră acum și în grupul de

Asociaţia Suceava Noastră consideră că iniţiativa dramaturgului francez cu origine bucovineană Matei Vişniec, sprijinită de Constantin Chiriac, ca Bucovina să fie Capitală Europeană Culturală în 2021 este în continuare de actualitate, ar putea da o direcţie acestei zone şi ar putea scoate Suceava şi Bucovina din sensul giratoriu în care se învârte de 25 de ani.

Visniec1
Matei Vişniec şi Constantin Chiriac

Într-un comunicat de presă semnat de iniţiatorul Asociaţiei Suceava Noastră, Dan Ioan Cuşnir, se menţionează că deşi iniţiativa lui Vişniec a fost lansată în urmă cu doi ani, fiind susţinută de un membru al Comisiei de evaluare a candidaturilor pentru statutul de Capitală Europeană, autorităţile sucevene nu au făcut nici un demers.

 

Acum doi ani, în luna mai 2013, Constantin Chiriac şi Matei Vişniec au sugerat, cu subiect şi predicat, autorităţilor sucevene, faptul că Bucovina are şanse reale pentru a fi desemnată Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, la fel cum a fost desemnat Sibiul în 2007.

Constantin Chiriac este directorul Festivalului de Teatru de la Sibiu şi membru în Comisia de evaluare a candidaturilor pentru statutul de Capitală Europeană şi a avut un rol major pentu Sibiu în 2007.

Matei Vişniec este considerat cel mai important dramaturg al momentului în Europa, fiind cel mai tradus în întreagă lume.

După doi ani, în luna mai 2015, Constantin Chiriac, Matei Vişniec, însoţiţi şi de Luca Niculescu, redactor şef al Radio France Internaţional România şi membru în juriul prestigiosului eveniment Emmy Awards, au revenit la Suceava cu acelaşi mesaj: Bucovina trebuia să lupte pentru statutul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Visniec

Timp de doi ani nu am făcut mai nimic în acest sens. Am pierdut doi ani. Ne-am învârtit doi ani într-un sens giratoriu fără să facem schimbări esenţiale pentru cultură de calitate.

Suceava şi Bucovina au nevoie de un teatru viu, de calitate! Suceava şi Bucovina au nevoie de filarmonică! Suceava şi Bucovina au nevoie de cultură de calitate.

Trebuie să ieşim din acest sens giratoriu! Trebuie să repunem Suceava şi Bucovina pe harta culturală a României! Trebuie să redevenim mândri de a fi Suceveni şi Bucovineni! Până nu este prea târziu!”, se arată în comunicatul semnat de Dan Cusnir, iniţiator Suceava Noastră


Intră acum și în grupul de