Harasim: Am solicitat inclusiv preşedintelui Curţii Constituţionale o soluţie în cazul Rădăuţi


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat, marţi seara, în emisiunea Ora de politică de la televiziunea regională Intermedia TV că între acţiunile sale pentru soluţionarea problemei municipiului Rădăuţi care a rămas fără conducere a cerut sprijin chiar din partea preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Harasim a explicat în 30 marie s-a stabilit dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi, primarul Aurel Olărean este în arest la domiciliu şi nu-şi poate exercita mandatul, iar punctul de vedere al ICCJ este ca acesta să fie suspendat în continuare din funcţia de primar.

Harasim (1)

El a subliniat că a cerut ca Guvernul să aprobe pentru data de 17 mai alegeri parţiale pentru Consiliul Local, iar dacă acestea se organizau, acum municipiul avea Consiliu local şi viceprimar.

„Din păcate, nu s-a dat curs la acest proiect”, a spus Harasim.

El a mai arătat că şi Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat că nu se mai pot organiza alegeri parţiale întrucât s-a intrat în ultimul an de mandat.

Harasim a mai spus că a constatat şi probleme penale la Rădăuţi, pentru că fostul viceprimar cu atribuţii de primar, Tiberiu Maerean, a semnat în 27 martie o decizie de prelungire cu şase luni a mandatului secretarului, deşi el îşi încetase mandatul în 25 martie.

Prefectul a menţionat că această problemă penală ar urma să fie reclamată după rezolvarea problemei de la Rădăuţi.

El a mai explicat că după ce s-a constatat că nu se pot organiza alegeri parţiale, a căutat alte variante, una dintre acestea fiind cea privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă de completare a legii administraţiei publice locale astfel încât, prefectul să numească, provizoriu, un primar şi un viceprimar pentru a se soluţiona situaţia.

Harasim a spus că, iniţial, propunerea a fost agreată la nivelul ministerelor implicate, dar că a aflat luni că Ministerul Justiţiei nu avizează pentru că ar fi neconstituţională.

Totuşi, prefectul spune că nu a renunţat şi că a cerut ministerelor să găsească o soluţie şi i s-au dat asigurări că se va rezolva, dar că trebuie să mai aibă răbdare.

Harasim a explicat că în 12 mai a făcut o solicitare directă premierului Victor Ponta pentru a dispune să se găsească o soluţie.

Mai mult, el a cerut sprijinul şi lui Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale a României, căruia i-a solicitat să se pronunţe dacă există riscul ca respectiva ordonanţă să fie neconstituţională, sau să ofere o soluţie legală în această privinţă.

Harasim a mai declarat că pe această temă, senatorii Mihai Neagu şi Gheorghe Flutur au făcut interpelări Guvernului, iar deputatul Constantin Galan a depus un proiect de lege de modificare a Legii administraţiei publice locale în sensul celor promovate de proiectul de ordonanţă.

 

 


Intră acum și în grupul de