Prefectul Constantin Harasim atrage atenţia că şantierele din municipiul Suceava poluează şi afectează sănătatea locuitorilor


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat marţi seara în emisiunea Ora de politică de la televiziunea regională Intermedia TV că şantierele deschise non-stop în municipiul Suceava sunt un factor important de poluare care afectează zi de zi sănătatea locuitorilor.

Harasim a spus că în aceşti ani de când se sparg drumuri, se sapă şanţuri pentru conducte de apă şi canalizare care rămân deschise o perioadă lungă şi pe distanţe mari produc poluare cu praf şi nu pulberi în exces.

„E o zonă de stres şi mai ales de poluare cu praf, cu pulberi în exces. Ne afectează sănătatea”, a spus prefectul.

muncitor sant lopata santier (1)

El a arătat că zona verde a Sucevei care ar trebui să apere, cât de cât, de aceste pulberi este degradată şi consideră că situaţiile care duc la răspândirea de pulberi, nisip şi praf trebuie limitate.

Harasim a mai declarat că a văzut un documentar făcut în Austria cu măsurători care au evidenţiat că atunci când în Viena suflă vântul dinspre vest, dinspre Germania, aerul este curat, iar când suflă dinspre est, dinspre România, se simt aceste mici particule.

„Suntem un factor de poluare şi pentru Europa, dar în primul rând trebuie să avem grijă de sănătatea noastră”, a mai declarat Harasim.

El a subliniat că actualul mod în care se fac aceste lucrări de săpături, de transport, în special pe zone largi, produc multă poluare.

Harasim a mai spus că inclusiv gropile lăsate în asfalt produc microparticule care produc poluare şi afectează sănătatea locuitorilor.

 

El a arătat că în Germania se tasează pământul cu aparate speciale astfel încât de la decopertare până la refacerea asfaltului în zona în care s-a intervenit durează foarte puţin timp.

„Două ore durează să fie tasat la loc pământul. La noi se lasă o vară şi o iarnă să treacă pentru a se tasa natural”, a spus Harasim care consideră că pentru ca poluarea să fie diminuată este nevoie să fie adoptate măsuri din partea autorităţilor locale care contractează aceste lucrări.


Intră acum și în grupul de