Mediul de afaceri din zona transfrontalieră sprijinit de CCI Suceava care a dezvoltat două soluții inovative


Intră acum și în grupul de

La sediul Camerei de Comerț și Industrie Suceava a avut loc vineri, 29 mai, Forumul Economic “Dezvoltarea parteneriatelor de afaceri în regiunea de graniță RO-UA-MD”.

Potrivit directorului Camerei de Comerț și Industrie Suceava, manager de proiect, Lucian Gheorghiu, evenimentul organizat a reprezentat ultima etapă din cadrul unui proiect transfrontalier cu finanțare europeană numit „Joint Business Support Centre – Instrument pentru stimularea dezvoltării antreprenoriatului în regiunea de graniță Ro – Ua – Md”.

Proiectul este implementat în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare și Reconstrucție Bucovina din Cernăuți, Ucraina, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova, și Asociația de Dezvoltare Economică și Regională „ADER” din Suceava, România.

După cum a afirmat Lucian Gheorghiu, obiectivul general al proiectului a reprezentat sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri din regiunile de frontieră, prin promovarea de parteneriate economice și implementarea de soluții inovatoare pentru dezvoltarea IMM-urilor din regiunea transfrontalieră.

Managerul de proiect a ținut să precizeze că prin implementarea proiectului Camera de Comerț și Industrie Suceava a dezvoltat două soluții inovative pentru a sprijini regiunea transfrontalieră, o pagină web cu funcție de e-learning și un centru de afaceri transfrontalier pentru schimbul de bune practici și know-how.

Valentina Pritcan Lucian Ghoerghiu

„Un aspect foarte important în cadrul acestui site este dezvoltarea unei platforme de e-learning în care se regăsesc materialele educaționale pe care le-am derulat în cadrul acestui proiect. Este vorba de un număr de șase cursuri antreprenoriale, în fiecare din cele trei regiuni, în cadrul căroara am avut un număr de 370 de cursanţi, din partea a 260 de firme din fiecare regiune. Aceste manuale sunt încărcate în format electronic, atât materiale scrise, cât şi materiale video, prin intermediul cărora persoanele interesate se pot loga, le pot accesa şi utiliza”, a spus Lucian Gheorghiu.

El a precizat că portalul va facilita interacțiunea între oamenii de afaceri, iar prin intermediul unui târg virtual, iar IMM-urile vor avea la dispoziție un stand virtual pentru a-și prezenta ofertele, pe domenii de activitate.

În ceea ce privește Centrul de Afaceri Transfrontalier – Jo.B.S. Centre, ce funcționează la Camera de Comerț și Industrie Suceava, acesta vine în sprijinul mediului de afaceri din Suceava, Cernăuți și Republica Moldova. Rolul centrului este acela de a oferi un spațiu modern pentru IMM-urile din cele trei regiuni, România, Republica Moldova și Ucraina, pentru a-și promova produsele, serviciile, pentru a organiza training-uri, evenimente economice.

„Sediul Camerei de Comerț și Industrie Suceava a fost dezvoltat ca un centru de afaceri transfrontalier, aici am derulat majoritatea activităților proiectului, forumuri, întâlniri, cursuri”, a mai spus Gheorghiu.

La evenimentul de vineri a fost prezentă și Valentina Prițcan, coordonator de proiect, prorector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care a prezentat câteva din implicațiile proiectului în Republica Moldova.

Valentina Prițcan a spus că proiectul a reprezentat o provocare, una dintre activitățile proiectului vizând derularea unui studiu, prin aplicarea unui chestionar în ceea ce privește nevoile de formare ale antreprenorilor și angajaților din cadrul IMM-urilor din zona transfrontalieră.

De asemenea, Prițcan a mai declarat că platforma de învățare este una foarte utilă mediului academic.

„Vreau să accentuez semnificația platformei de învățare, pentru mediul academic fiind foarte oportună. Universitățile sunt provocate acum să formeze capacități antreprenoriale. În acest sens, proiectul este un bun model, o bună experiență, este primul proiect de acest gen al universității bălțene. Catedra de economie, Facultatea de Economie, cei care formează specialiști în acest domeniu au fost implicați în promovarea acestui proiect pentru a asigura competențele cheie ale specialiștilor de mâine”, a spus Valentina Prițcan.

În deschiderea conferinței de afaceri, senatorul sucevean Ovidiu Donțu, fost director al Camerei de Comerț și Industrie Suceava timp de șase ani, a ținut să-și exprime bucuria de a lua parte la un eveniment alături de oamenii de afaceri.

„Din postura mea de parlamentar, de om care cunoaște foarte bine mediul de afaceri, sunt bucuros să vin la astfel de evenimente, să vedem cum a evoluat mediul de afaceri, care sunt problemele și cum putem să-l dezvoltăm”, a declarat Donțu.

ovidiu dontu

El a spus că primul lucru pe care l-a făcut atunci când a ajuns în Senat a fost să inițieze legea parcurilor industriale.

Totodată, el a apreciat legea „business angels” prin care investitorul este scutit de impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma în care a făcut investiţia timp de 5 ani.

„Sunt extrem de invidios pe colegul meu, fostul ministru al IMM-urilor, Florin Jianu, care zilele trecute a trecut o lege, „business angels”, o lege de care mediul de afaceri avea extrem de mare nevoie pentru că se referă la start-up-uri, la inexistența impozitului pe dividende și la credite cu dobândă zero. După părerea mea, fiscalitatea și creditarea sunt două borne pentru un mediu de afaceri eficient”, a arătat Ovidiu Donțu.

Cu toate acestea, el a mai spus că nu este mulțumit și nu crede că Statul a făcut tot ce se putea face pentru mediul de afaceri, arătând că fondurile europene 2014-2020 ar trebui să beneficieze de o atenție sporită. În acest sens, el a apreciat eforturile BNR de a reduce dobânda de refinanțare la 2%, un lucru util pentru relansarea creditării în România.

„România are nevoie de relansarea creditării pentru că numai așa mediul de afaceri va putea merge înainte”, a concluzionat senatorul sucevean Ovidiu Donțu.

 

 


Intră acum și în grupul de