Tariful pentru gigacalorie în municipiul Suceava se va majora, cel mai probabil la 234 de lei. Primăria va plăti în continuare subvenţii


Intră acum și în grupul de

Primarul Ion Lungu a anunţat, miercuri, că doreşte să menţină la 132 de lei subvenţia pentru gigacalorie situaţie în care propune Consiliului local majorarea preţului de la 185 de lei la 234 de lei.

Primarul a făcut acest anunţ după ce a făcut publice rezultatele negocierii privind desemnarea noului operator care va asigura transportul şi distribuţia agentului termic.

Astfel, noul operator, în locul Termica SA, va fi Thermonet SRL Suceava care a câştigat cu un preţ de 180 de lei pentru gigacalorie la care se adaugă şi preţul de producţie, care este încă 116 lei, tarifele fiind fără TVA.

Lungu a spus că în aceste condiţii, pentru a se menţine subvenţia de 132 de lei pe gigacalorie, ar trebui majorat preţul la populaţie la 234 de lei, decizia fiind a Consiliului local.

Ion Lungu 2015

Întrebat dacă în condiţiile în care întregul sistem de termoficare va fi administrat de firme private este normal să fie alocate subvenţii, adică circa jumătate dintre suceveni, care au sistem propriu de încălzire, să plătească din taxe şi impozite şi subvenţiile pentru cei branşaţi la sistemul centralizat, primarul a explicat că cei care au rămas în sistemul centralizat au venituri mai mici decât cei care au centrale proprii şi că trebuie ajutaţi.

În ultimii ani Ion Lungu susţinea că prin aducerea unui operator privat care să asigure producerea energiei termice şi prin asigurarea printr-o firmă specializată a transportului şi distribuţiei agentului termic, preţul gigacaloriei către populaţie nu va mai fi subvenţionat, la acea dată el estimând că preţul gigacaloriei livrat populaţiei ar trebui să fie de 250 de lei, ceea ce era suportabil pentru populaţie.

Tot atunci el susţinea că pentru cei cu venituri reduse se vor acorda ajutoare de încălzire a locuinţelor şi arăta că în fiecare an primăria acordă ajutoare financiare de urgenţă celor cu posibilităţi financiare reduse.

Ion Lungu a prezentat în urmă cu mai bine de un an şi rezultatele unui studiu de oportunitate privind transportul şi distribuţia agentului termic în municipiul Suceava, potrivit căruia pentru jumătate dintre suceveni plata serviciilor de termoficare nu reprezintă o prioritate.

Astfel, potrivit lui Lungu, gradul de suportabilitate a unei familii pentru plata încălzirii este de 175 de lei pe lună, ceea ce reprezintă zece la sută din venitul mediu al unei familii, ceea ce înseamnă 2.100 de lei pe an.


Intră acum și în grupul de