În primăvară, Ion Lungu susţinea că în Suceava va fi căldură fără ajutor de la Guvern. Acum cere Guvernului jumătate din subvenţie. Ghinion: Ponta a anunţat că poate oferi doar împrumuturi


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că va fi nevoie de sprijin de la Guvern pentru a plăti subvenţia pentru producerea energiei termice în centrala Bioenergy.

Ion Lungu 2015

El a spus, într-o conferinţă de presă, că va trebui să dea un milion de euro pentru achiziţionarea, în avans, de lemn pentru producerea energiei termice.

Totodată, el a anunţat că va solicita ca Guvernul să asigure jumătate din fonduri.

“Sunt probleme la asociaţiile de proprietari şi trebuie să ne ajute şi Guvernul pentru a da apă caldă şi căldură, iar banii să meargă la producătorul de energie”, a spus Lungu.

El a fost întrebat dacă îşi cere scuze pentru că în primăvară spunea că nu are nevoie de sprijinul Guvernului, iar iniţial a declarat că nu-şi aminteşte să fi spus aşa ceva, dar după ce i s-a spus că declaraţia sa a fost înregistrată a arătat că acum sunt alte condiţii.

“Nu ne cerem scuze faţă de ce am spus în trecut, dar sunt probleme în toată ţara cu asigurarea apei calde şi a căldurii şi e nevoie de sprijin guvernamental”, a declarat Lungu.

În 2 aprilie, în cadrul unei şedinţe organizate de CJ Suceava privind mai multe teme între care şi termoficarea, Ion Lungu a transmis că nu are nevoie de sprijin guvernamental.

„ Vreau să vă asigur că la Suceava în ceea ce priveşte agentul termic, va fi apă caldă şi căldură. Mulţumesc tuturor partidelor politice care au votat în unanimitate în consiliul local, suntem singurul oraş din ţară care are o centrală nouă de aşa o capacitate, după 1989. Suntem pe un drum bun şi vreau să vă spun că 25 sau 30% din sistemul de transport şi distribuţie este reabilitat. Avem nevoie de un proiect european de 50.000 Euro să reabilităm în totalitate toată reţeaua de transport şi distribuţie. Vreau să vă asigură că, la Suceava, în maxim doi ani de zile problema unui serviciu civilizat de producere, transport şi distribuţie a agentului termic. În municipiul Suceava va fi căldură şi apă caldă, fără ajutor de la Guvern”, a spus Lungu potrivit procesului-verbal al şedinţei respective.

Situaţia a fost însă clarificată miercuri de premierul Victor Ponta care a transmis că Guvernul nu va mai da bani primăriilor pentru agent termic şi că doar va facilita administraţiilor locale să ia împrumuturi pentru asigurarea căldurii.

“O să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa cadou, ci vor putea să se împrumute din Trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi. Să nu se spună că dăm la unul, că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid. Absolut toate Consiliile locale sau Consiliul General pot face solicitare, primesc împrumutul şi-l restituie într-o perioadă de timp”, a declarat premierul în cadrul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că soluţia este corectă, dar, în acelaşi timp reprezintă şi un stimulent pentru ca autorităţile de la nivel local să-şi finalizeze “investiţiile în sistemul termic”.


Intră acum și în grupul de