Suceava: 38 de incendii provocate de instalații defecte și echipamente electrice improvizate, în primele zece luni ale anului


Intră acum și în grupul de

Instalațiile defecte și echipamentele electrice improvizate au provocat 192 de incendii  în Moldova, în primele zece luni ale anului, cele mai multe astfel de evenimente înregistrându-se în judeţele Bacău şi Suceava.

 E.ON atrage atenția că verificarea periodică a instalaţiilor şi aparatelor electrice numai de către personalul autorizat poate preveni producerea de incendii.

Într-un comunicat de presă al companiei se arată că în cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea  E.ON  Distribuţie România au fost înregistrate, în primele 10 luni ale anului, 192 de incendii cauzate de utilizarea defectuoasă sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Bacău (50), urmat de judeţele Suceava (38), Neamţ (35), Iaşi (33), Vaslui (20), Botoşani (16).

incendiu.instalatie.improvizata

”Este foarte important ca toţi utilizatorii de energie electrică să acorde atenţie permanentă atât modului de funcţionare a instalaţiilor, cât şi a receptoarelor electrice, mai  ales odată cu venirea sezonului rece când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice.

Pentru majoritatea locuinţelor, dimensionarea instalaţiilor în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). De aceea, la achiziţionarea unor receptoare electrice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea  pot prelua în siguranţă consumul suplimentar”, precizează sursa citată.

Potrivit E.ON, alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.

”Proiectarea, execuţia sau modificarea instalaţiilor electrice trebuie realizate de specialişti autorizaţi pentru astfel de activităţi.

Meşterii de ocazie implică riscuri vitale, ce nu trebuie să fie asumate de nimeni sub motivul unor costuri mai mici, deoarece incendiile distrug bunuri materiale, locuinţe, şi chiar vieţile celor dragi”, se arată în comunicat E.ON.

Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate.

Aspecte pe care le considerăm minore pot genera incidente cu urmări deosebit de grave, de multe ori cu efecte ireversibile. Este preferabilă o abordare preventivă, bazată pe informare prealabilă, prin identificarea din timp a potenţialelor cauze de producere a unor incidente şi eliminarea acestora,  a declarat Mihaela Ciocan Covaliu, director general adjunct al E.ON Distribuţie România.

În comunicatul E.ON se mai precizează că instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni.

”Contactele slăbite, comutatoarele, prizele sau tablourile electrice uzate pot duce la incendii, la pagube materiale, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.

Iată de ce informaţiile privind regulile de siguranţă venite din partea instituţiilor abilitate trebuie însuşite şi aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Aceste campanii vor continua in scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă.  Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie”, se menționează în documentul citat.

Pentru evitarea accidentelor în cadrul gospodăriei, E.ON România recomandă consumatorilor să respecte următorul set minimal de reguli:

  • Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
  • Nu interveniţi asupra contorului;
  • Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
  • Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat;
  • Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare , cu personal autorizat;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
  • Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;
  • La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
  • Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa. (Irina L.)

Intră acum și în grupul de