Consilier judeţean sucevean: 200 de angajaţi ai CJ ce lucrează la computer au concediu suplimentar. Vezi ce boli poţi avea dacă lucrezi la computer


Intră acum și în grupul de

Consilierul judeţean sucevean liberal Tudor Plăcintă a apreciat în şedinţa CJ Suceava de vineri că nu consideră normal ca două sute de angajaţi ai Consiliului Judeţean Suceava să beneficieze de facilităţi doar pentru că lucrează la computer în condiţiile în care majoritatea angajaţilor din întreaga lume lucrează la un computer.

computer ochi

 

Plăcintă a spus în şedinţă că două sute de angajaţi din CJ au concediu suplimentar pentru că lucrează la computer.

„Nu ştiu cine din lumea asta nu lucrează la calculator”, a spus Plăcintă subliniind că o asemenea măsură nu se mai justifică.

El consideră că pot benefica de concedii suplimentare cei care lucrează în mediu toxic, cei care lucrează cu arhive şi care chiar riscă îmbolnăviri.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că aceste condiţii de muncă vătămătoare sunt stabilite în baza unor expertize efectuate de medici specialişti.

El a spus că alte forme legale de a motiva personalul Consiliului judeţean nu sunt şi că şi-a dori să poată să le ofere angajaţilor mai mulţi bani în loc de zile suplimentare de concediu.

Hotărârea prin care angajaţii care lucrează în condiţii vătămătoare în CJ Suceava şi instituţiile subordonate primesc între trei şi zece zile de concediu în plus a fost adoptată însă cu 28 de voturi şi trei abţineri.

Potrivit buletinului de expertiză, pentru 200 de angajaţi ai CJ Suceava ce lucrează la computer s-a constatat că aceştia sunt expuşi la iluminarea ecranului, la fenomenul de vibrare a imaginilor, sunt solicitaţi vizual, dar şi că există posibilitatea să ia contact cu agenţi biologici de pe tastatură.

computer

Angajaţii care lucrează la calculator sunt suprasolicitaţi fizici prin mişcări repetate mâinii şi pumnului, dar şi prin poziţia şezândă prelungită, pot fi suprasolicitaţi neuropsihic şi că pot fi afectaţi prin faptul că nu au spaţiu suficient pentru picioare şi genunchi.

Bolile profesionale care pot să le aibă aceşti angajaţi sunt surmenaj vizual, mononeuropatia membrelor superioare, tromboflebita profundă a membrelor inferioare sau pneumopatia cauzată de agenţi patogeni.

Alte boli legate de profesie posibile sunt hipertensiunea arterială şi boala cardiacă ischemică prin suprasolicitare neuropsihică, nevroze şi alte boli neuropsihice, afectarea musco-scheletală, dar şi boli genitale la femei.(R.N.B.)


Intră acum și în grupul de