Primăria Fălticeni va muta, temporar, Maternitatea în clădirea fostei Şcoli nr. 5, ce va fi amenajată cu 1,5 milioane lei

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat pentru NewsBucovina că Primăria Fălticeni a depus la DSP Suceava documentaţia tehnică în vederea obţinerii avizelor sanitare pentru mutarea Maternităţii Fălticeni din actuala clădire în cea a fostei Şcoli nr.5.

“DSP Suceava urmăreşte îndeplinirea cerinţelor minime legate de circuitele funcţionale, structurarea spaţiilor, amenajarea blocului operator şi a unui punct de sterilizare, chiar dacă este o mutare temporară şi sperăm ca, foarte curând, Maternitatea să fie mutată în clădirea nouă a Spitalului municipal Fălticeni. Acordăm o atenţie deosebită respectării prevederilor legislative sanitare, pentru ca aceste două secţii cu importanţă deosebită, Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, să funcţioneze în condiţii optime, fără risc pentru pacienţi şi personalul medical al acestora”, a spus Zorescu.

Catalina ZorescuMedicul epidemiolog sucevean a arătat că potrivit documentaţiei tehnice, la parterul clădirii în care ar urma să se mute Maternitatea Fălticeni vor fi amenajate saloane pentru paciente, ambulatoriul de Obstetrică-Ginecologie, spaţiile anexe, în timp ce la etajul clădirii va fi amenajat Blocul Operator şi sala de naşteri, precum şi saloanele lehuzelo şi saloanele nou-născuţilor.

“Vom elibera avizul sanitar cu recomandări ale DSP Suceava privind optimizarea acestui proiect”, a mai spus directorul adjunct al DSP Suceava.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina că actuala clădire în care funcţionează Maternitatea Fălticeni a fost retrocedată în anul 2008 Fundaţiei “Caritatea” din Bucureşti , iar la vremea respectivă conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean Suceava a promis că în maximum cinci ani de zile vor fi finalizate lucrările la clădirea nouă a Spitalului municipal Fălticeni.

Coman a spus că tot în anul 2008 a fost stabilit şi cuantumul chiriei de 2500 de lei lunar, care este achitată şi în prezent către actual proprietar al clădirii în care funcţionează Maternitatea Fălticeni.

El a mai spus că până la finalizarea lucrărilor la noua clădire a Spitalului municipal Fălticeni Maternitatea ar urma să funcţioneze în clădirea fostei Şcoli nr.5 din localitate.

Catalin ComanPrimarul municipiului Fălticeni a explicat că pentru amenajarea clădirii fostei şcoli au fost alocate prin proiectul tehnic 1,5 milioane de lei, iar licitaţia pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările de amenajare a fost deja demarată.

Coman a precizat că de la data semnării contractului termenul prevăzut pentru efectuarea acestor lucrări este de trei luni de zile.

Întrebat despre stadiul execuţiei lucrărilor la noua clădire a Spitalului municipal Fălticeni, Coman a spus că acestea sunt executate în proporţie de 96 la sută potrivit vechiului contract, dar că au apărut între timp modificări legislative în domeniul sanitar şi al ISU care au impus o nouă categorie de lucrări, ce nu fuseseră prevăzute în proiectul tehnic iniţial.

El a pecizat că şi această categorie de lucrări a fost scoasă la licitaţie, iar pentru execuţia acestora mai sunt necesare 13 milioane de lei, din care 3,4 milioane de lei sunt disponibile, în prezent, din economiile realizate în anul 2015.

Coman a spus că fondurile pentru finalizarea acestor lucrări ar urma să fie alocate de Guvernul României.

(Liliana Bujdei)