Le-a ajuns cuțitul la os: Poștașii suceveni cer modificarea Codului Muncii pentru a putea pleca în concediu de odihnă


Intră acum și în grupul de

La Prefectura Suceava a avut loc, miercuri, şedinţa Comisiei de Dialog Social, şedinţă care a avut ca scop analizarea solicitărilor transmise de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Suceava.

La întâlnire au participat reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Suceava, Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Casei Judeţene de Pensii Suceava, Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, SLPR – Filiala Suceava, Oficiului Judeţean de Poştă Suceava,  precum şi preşedintele Filialei Suceava a Blocului Naţional Sindical.

Harasim si postasii (2)

Sindicaliştii au cerut modificarea articolului 83 din Codul Muncii, astfel încât să fie permisă angajarea unor înlocuitori pe perioadă determinată, mai exact în perioada concediului de odihnă al angajaţilor pe funcţii unice din mediul rural.

Ei au explicat că Poşta Română are în acest moment peste 3.800 de salariaţi care lucrează în mediul rural, din care 99 în judeţul Suceava (51 de femei şi 48 de bărbaţi) şi care nu şi-au efectuat concediul de odihnă începând cu anul 2013.

Sindicaliştii au arătat că în lipsa identificării rapide a unei soluţii legale, poştaşii din mediul rural nu-şi vor putea efectua concediile de odihnă nici în anul acesta şi nici în anii următori.

Ei au subliniat că este vorba de locuri de muncă unice, care trebuie să funcţioneze zilnic în programul de lucru stabilit, pentru a asigura continuitatea serviciilor poştale, dar pentru care, conform legii, în timpul concediului de odihnă al titularului nu poate fi angajat un înlocuitor, posturile nefiind vacantate pe această perioadă, iar Poşta Română nu poate plăti pe parcursul anului doi angajaţi, dintre care unul să lucreze doar atunci când titularul se află în concediu de odihnă.

Agenţii şi factorii poştali au mai cerut ca locurile lor de muncă să fie încadrate în condiţii deosebite de muncă, ca urmare a specificului activităţii desfăşurate zilnic, avându-se în vedere reducerea vârstei de pensionare.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, le-a spus membrilor sindicali că solicitările lor vor fi transmise Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională pentru analiză şi o soluţionare cât mai rapidă a acestora. (N.B.)


Intră acum și în grupul de