Premiera nationala la Sasca Mica – primul Sat social e aproape realizabil


Intră acum și în grupul de

Primul Sat social din judetul Suceava și chiar din România este pe  cale de a se realiza la Sasca Mică, în comuna Cornu Luncii.

Proiectul va fi posibil ca urmare a unei colaborări intre Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) din Landul Bavaria-Germania care au sediile în oraşele Altötting şi Neuötting.

La acest proiect o mână de ajutor vor da  şi ONG-urile locale care își doresc ca primul sat social din România să funcţioneze după principiile care functioneaza in Germania.


premiera sasca mica sat social

Anunţul a fost făcut de primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, la Sasca Mică, în prezenţa unei delegaţii a oraşului german Altötting care l-a avut în frunte pe primarul Herbert Hofaurer și care a venit in Romania cu ajutoare de la peste 1.500 km depărtare.

Gheorghe Fron a declarat că ”satul social” se va întinde pe o suprafaţă de 11 hectare atribuită gratuit de CL Cornu Luncii şi va fi construit cu fonduri europene atrase prin proiectele care vor fi depuse de ONG-uri. Construirea satului social este prevăzută în strategia de dezvoltare pe orizontală a Centrului Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică scopul fiind acela de integrare a celor 405 beneficiari ai Centrului în societate, angajarea lor la ateliere protejate şi construirea de locuinţe pentru ei.

20160321_095748_resized

 

Din perspectiva primarului Gheorghe Fron noul Sat social va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidenţial de servicii şi facilităţi la nivel european, pentru persoanele cu handicap neuropsihiatric, şi va accelera procesul de recuperare a acestora.

Primarul oraşului Altötting, Herbert Hofaurer, a reliefat eforturile autorităților din Cornu Luncii pentru tot ce s-a făcut la Centrul Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică care, din perspectiva sa, a ajuns să fie unul model la nivel naţional.

 

20160321_095719_resized

„Sunt foarte entuziasmat şi fericit să văd cum tot timpul vin la noi în Germania salariaţi ai acestui centru pentru a învăţa de la noi tehnici de psih-pedagogie. Scopul este acela ca în viitorul apropiat o persoană cu handicap să aibă o viaţă normală ca a tuturor celorlalţi de lângă ea. Înainte se mergea mai mult pe îngrijirea persoanelor cu probleme, pe alimentaţie mai bună dar astăzi se doreşte ca aceste persoane să ducă o viaţă normală. Mă bucur pentru proiectele care vor veni pentru dezvoltarea acestui centru”, a spus Herbert Hofaurer.


Intră acum și în grupul de