Proiect realizat de cercetători ai IFIN în parteneriat cu cei ai USV, clasat pe locul III la competiţia din cadrul programului de cooperare România-CERN

Un proiect realizat de cercetători ai Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Bucureşti în parteneriat cu reprezentanţi ai Universităţii sucevene, care s-a clasat pe locul III la competiția de proiecte organizată în cadrul programului de cooperare România – Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare(CERN), se află în faza de contractare pentru perioada 2016-2018, valoarea proiectului fiind de peste un milion de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava,  în competiţia de proiecte din cadrul programului de cooperare România –CERN, desfășurată în luna martie 2016, o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, în parteneriat cu o echipă formată din reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), s-a clasat pe poziția a treia, cu un total de 88 de puncte, la foarte mică distanță de locul 1 – 91 de puncte și locul 2 – 89 de puncte.

Foto_Universitate“Proiectul de cercetare la care USV a fost unic partener al echipei din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) București, intitulat LHCb – studiul producției de hadroni, fizica aromelor pentru particule masive și programul de upgrade, aflat în competiție în cadrul Programului 5 – Cercetare în domenii de interes strategic, Subprogramul 5.2 Participare la organismele și programele internaționale de cercetare în domeniul atomic și subatomic, are un caracter multidisciplinar (fizică, matematică, electronică, calculatoare) și se află, în prezent, în faza de contractare pentru perioada 2016-2018, cu o valoare de peste un milion de euro”, se arată în comunicatul USV.

Sursa citată precizează că Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare este cel mai mare și mai prestigios centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor elementare, la CERN desfășurându-se cele mai complexe experimente științifice pentru studiul principalilor constituenți ai materiei.

“CERN are în prezent 21 de state membre. România colaborează oficial cu CERN începând cu anul 1991 când a fost semnat primul Acord privind participarea instituțiilor românești la programele Organizației. CERN este laboratorul unde oamenii de știință își unesc eforturile pentru a studia structura elementară a materiei și forțele care o guvernează. Aproape 7000 de oameni de știință, jumătate din fizicienii lumii care lucrează în domeniul particulelor elementare, utilizează facilitățile CERN. Ei reprezintă 500 de universități și peste 80 de naționalități. Activitatea CERN este structurată pe trei domenii, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorități științifice mondiale”, se mai precizează în comunicatul de presă.

(Liliana Bujdei)

loading...