Un elev din Cluj-Napoca este câştigătorul celei de a treia ediţii a Concursului Naţional de Dramaturgie “Matei Vişniec”


Intră acum și în grupul de

Elevul Marius Alexandru Teodorescu de la Liceul de Informatică”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a primit premiul pentru cea mai bună piesă scurtă în cadrul celei de a III-a ediţii a Concursului naţional de dramaturgie “Matei Vişniec”.

Marius Alexandru Teodorescu (6)

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că Marius Alexandru Teodorescu, în vârstă de 18 ani,  este “un om de teatru total”, care scrie şi joacă teatru şi care doreşte să facă regie.

“Marius Alexandru Teodorescu m-a impresionat şi pe mine şi juriul acestui concurs cu o piesă nervoasă, cu personaje bine creionate, care cad, aşa, din cer, el şi ea şi se întâmplă ceva foarte frumos şi foarte spumos în piesa lui, mai ales o explozie de limbaj, pentru că introduce această limbă de astăzi a tinerilor. Mi-a plăcut atât de mult şi am spus:Iată o piesă pe care eu n-aş fi putut să o scriu, pentru că el foloseşte limbajul acesta nervos şi foarte interesant al dialogului dintre tineri, limbajul internetului, al Facebook-ului, un fel de argou pe care eu, de pildă, nu-l stăpânesc, dar limba română are nevoie să se îmbogăţească şi cu această realitate, pentru că sunt mulţi în acest moment care înţeleg acest limbaj”, a spus Matei Vişniec.

El a mărturisit că, privindu-l pe tânărul clujean, se vede pe sine în urmă cu 45 de ani.

“Fii atent! Timpul trece repede, vei fi aici peste 45 de ani şi vei prezenta tu pe cineva, un tânăr pe care va trebui să-l propulsezi, pentru ca mesajul culturii, mesajul iubirii pentru teatru să continue. Ştafeta trebuie mereu să funcţioneze”, a mai spus Vişniec.

Marius Alexandru Teodorescu a declarat, luni, în cadrul conferinţei de presă organizate la Teatrul municipal “Matei Vişniec” din Suceava că a început să facă teatru din clasa a VI-a, iar pasiunea pentru teatru s-a născut alături de trupa pentru liceeni “Audienţă generală”, împreună cu care a fost la mai multe festivaluri de teatru pentru liceeni din ţară.

El a precizat că, ulterior, a început o colaborare foarte bună cu o trupă de teatru independent din Cluj-Napoca, Re-Act, alături de care a fost prezent la diferite festivaluri din ţară.

“Am avut norocul şi onoarea să dau peste nişte oameni care m-au susţinut de la început şi  cărora doresc să le mulţumesc acum”, a precizat Teodorescu amintindu-i pe profesorii de limba română Andrei Mureşan şi Claudia Sava, colegei sale Codruţa Varadi, dar şi altor colegi din trupa de teatru, precum şi Ginei Şerbănescu de la Bucureşti şi lui Iulian Gliţa.

Elevul clujean a subliniat că pentru el teatrul înseamnă toţi acei oameni care fac o schimbare în arta teatrului, a culturii, a educaţiei.

Tânărul dramaturg a declarat pentru NewsBucovina că piesa sa “Salut. Pa.” are ca temă atât comunicarea superficială din zilele noastre, cât şi influenţa excesivă a tehnologiei.

El a spus că a participat în anul 2015 la Concursul Naţional de Dramaturgie din Timişoara, dar şi la alte competiţii de profil.

Marius Alexandru Teodorescu a afirmat că îşi doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Teatru şi Cinematografie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai “din Cluj-Napoca.

Cea de-a III-a ediție a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”,  primul concurs de acest gen care poartă numele distinsului dramaturg bucovinean, este organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Societatea Scriitorilor Bucovineni.

Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă se acordă, ca în fiecare an, de Clubul Rotary Suceava Bucovina în cadrul Zilelor „Matei Vişniec” la Suceava, în prezenţa autorului.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de