Reprezentanți din mediul academic și cel privat din Austria au conferențiat la USV pe tema silviculturii moderne sustenabile și a prelucrării lemnului


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost gazda unui eveniment de talie internațională pe tema silviculturii moderne sustenabile și a prelucrării lemnului.

Potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior, invitații speciali au fost profesorii universitari Karl Stampfer și Alfred Teischinger de la Universitatea de Resurse Naturale și Științele Vieții din Viena (Austria), care au expus în fața studenților universității sucevene perspective de ultimă oră privind recoltarea și prelucrarea lemnului, iar Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer, a prezentat Grupul Schweighofer, o companie de referință în acest domeniu.

În expunerea sa, profesorul universitar Dr. Alfred Teischinger a afirmat: „Cea mai mare parte a industriei primare de prelucrare a lemnului, precum tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea panourilor din lemn și fabricarea celulozei, se supun principiului economic al economiei de scară. Fabricile mari produc la un cost mic pe unitate. Acest lucru este însă limitat de disponibilitatea materiei prime și de o rază de alocare viabilă din punct de vedere economic. În plus, față de aceasta, în viitor, va fi posibilă existența unei industrii de tăiere și rindeluire la scară mică destinată produselor speciale și de nișă”.

Totodată, el a subliniat că „silvicultura modernă și sustenabilă poate fi asigurată de o infrastructură adecvată. O piatră de temelie a acesteia o reprezintă dezvoltarea drumurilor forestiere. Aceasta este singura modalitate de a implementa tehnologii forestiere inovative și sisteme eficiente de exploatare a lemnului care pot permite o gospodărire durabilă a pădurilor din punct de vedere economic, ecologic și social”.

La rândul său, Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer a punctat importanța activității desfășurate de companie la nivel național: „Produsele noastre fabricate în România sunt exportate în peste 70 de țări din întreaga lume. «Made in Romania» reprezintă deviza pentru calitatea superioară din industria lemnului. Nu doar angajații Holzindustrie Schweighofer, ci toți românii pot fi mândri de acest lucru”.

După susținerea expunerilor, invitații au răspuns cu profesionalism întrebărilor adresate de către studenții USV, în cadrul unui dialog deschis. La finalul conferinței, membrii delegației din Austria s-au arătat încântați de potențialul de care dispune USV în domeniul pregătirii specialiștilor și de profesionalismul viitorilor absolvenți în domeniul silvic.

oaspeti austrieci la USV (1)

Evenimentul din 19 mai a reprezentat prima vizită a specialiștilor din Austria la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. (I.L.)


Intră acum și în grupul de