Primul caz de meningită meningococică înregistrat în acest an în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani din judeţul Suceava a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava fiind diagnosticat cu meningită meningococică, iar autorităţile sanitare sucevene efectuează o anchetă epidemiologică în acest caz şi au dispus administrarea chimio-profilaxiei contacţilor familiali pentru prevenirea infectării acestora.

catalina zorescu

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că un pacient în vârstă de 23 de ani din judeţul Suceava, care s-a întors recent din străinătate, a fost internat în Secţia de Boli Infecţioase a SJU Suceava fiind diagnosticat cu meningită meningococică, în acest caz fiind în curs de desfăşurare ancheta epidemiologică.

Zorescu a spus că, iniţial, pacientul s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului municipal Rădăuţi, apoi a fost internat în SJU Suceava.

Medicul epidemiolog sucevean a spus că, potrivit procedurii prevăzute pentru astfel de situaţii, se administrează chimio-profilaxia contacţilor familiali pentru prevenirea infectării acestora.

Ea a explicat că meningita meningococică apare mai frecvent la copii, dar poate apărea şi la purtători sănătoşi, ce prezintă microbul la nivelul faringelui şi care, în urma unei afecţiuni respiratorii netratate, pe fondul scăderii capacităţii de apărare a organismului, pot dezvolta boala.

“Ancheta epidemiologică continuă pentru stabilirea sursei îmbolnăvirii”, a mai spus Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că acesta este primul caz de meningită meningococică înregistrat în acest an în judeţul Suceava, în cursul anului trecut fiind înregistrate două cazuri de îmbolnăvire.

Zorescu a menţionat că meningita meningococică este o boală infecţioasă acută fiind singura formă de meningită ce se transmite de la omul bolnav la cel sănătos prin aeropicături .

Meningita meningococică debutează cu cefalee difuză, creşterea temperaturii corporale, vomă repetată şi uneori cu simptome de nazofaringită, la cei mai mulţi dintre pacienţi pot apărea simptome precum fotofobia, hiperestezia sau hiperacuzia, potrivit specialiştilor.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de