Elevii fruntași ai școlilor din comuna Todirești s-au întâlnit cu scriitorul Adrian Dinu Rachieru, în cadrul proiectului ”Prețuim valorile satului”


Intră acum și în grupul de

 

În cadrul proiectului “Prețuim valorile satului” demarat în comuna suceveană Todirești s-a desfășurat o nouă activitate, de această dată o întâlnire de suflet, de prietenie și de dragoste de limba maternă, între elevii și profesorii locali cu scriitorul Adrian Dinu Rachieru.

 

Elevii fruntași ai școlilor din comuna Todirești, respectiv, Școala Gimnazială Soloneț, Școala Gimnazială Costâna, Școala Gimnazială Părhăuți și nu în ultimul rând, elevi ai școlii gazdă au venit însoțiți de profesorii de limba și literatura română și de cadrele didactice iubitoare de limba maternă.

Activitatea a debutat cu discursul doamnei director, profesor doctor Lăcrămioara Cocârlă,  care a făcut prezentările oficialităților. Astfel, a fost prezent domnul profesor Mihai Bocancea, în calitate de inițiator al Filialei Todirești a Societății pentru Cultură și literatură română – Bucovina, “promotorul și motorul acestor activități”, primarul comunei Todirești, domnul Vasile Avram, sprijinul activităților ce se desfășoară în cadrul școlii și, nu în ultimul rând, invitatul de onoare al acestei zile, fiu al satului, al comunei Todirești, domnul Adrian Dinu Rachieru.

În discursul dumneaei, doamna Lăcrămioara Cocârlă, a motivat prezența domnului Rachieru în mijlocul elevilor, precum și scopul acestui proiect: “ Tinerii în formare, elevii noștri au nevoie de modele de urmat. Majoritatea canalelor oferă false valori, iar voi, dragi copii vă aflați în pericolul de a vă alege modele greșite în viață. Prin activitățile din acest proiect încercăm să dăm o replică la această situație arătându-vă că de pe băncile școlilor din comuna Todirești s-au ridicat oameni deosebiți, oameni care au făcut o carieră impresionantă, care pot constitui o mândrie pentru comuna noastră, și pe care ne dorim oricând să-i avem în mijlocul nostru”.

Un astfel de exemplu este și scriitorul Adrian Dinu Rachieru, personalitate remarcantă în lumea culturală, fiul învățătorilor Ioan Rachieru și Felicia Rachieru (n. Strilciuc). Profesor universitar, critic literar, eseist și prozator, acesta s-a născut la 15 septembrie 1949, în localitatea Soloneț, județul Suceava.

“Faptul că școala gimnazială din localitatea natală poartă numele “Ioan Rachieru” ne spune foarte multe. Intelectuali vrednici, admirabili și devotați meseriei, părinții domnului Rachieru și-au pus amprenta asupra a zeci de generații de elevi din satul Soloneț care acum le poartă respect”, a subliniat prof.dr. Lăcrămioara Cocârlă.

Prieten de suflet al familiei Rachieru, domnul profesor Mihai Bocancea a vorbit în discursul său despre prietenia cu invitatul acestei activități, cu părinții domniei sale, amintind printre altele, faptul că domnul învățător Ioan Rachieru a obținut titlul de” Învățător Emerit”, titlu care se obținea foarte greu.

elevi scoli Todiresti

Amintirile s-au depănat, iar elevii și cei prezenți au fost impresionați de poveștile și întâmplările pe care le-au ascultat. Atmosfera a devenit relaxantă, elevilor prezenți oferindu-li-se prilejul de a pune întrebări scriitorului, acesta răspunzând fiecăruia în parte. Astfel, elevii au zâmbit când domnul Rachieru și-a amintit de o întâmplare amuzantă din copilărie, când doamna învățătoare (care era mama lui) l-a pedepsit cu nuiaua pentru că nu știa tabla înmulțirii și multe alte amuzante întâmplări.

Pe întreaga durată a activităţii, scriitorul le-a vorbit elevilor despre importanţa cărţii în viaţa omului, subliniind că astfel de activități desfășurate la școală sunt de fapt pentru copii oportunități de relaționare,care le dezvoltă atenția și creativitatea. El a făcut și o succintă prezentare a operelor sale, expunând câteva volume pe care le-a donat bibliotecii Școlii Gimnaziale Todirești.

Adrian Dinu Rachieru

„Activitatea la care am participat fost un prilej pentru întoarcerea către carte, către plăcerea de a explora virtuţile scriiturii în ipostazele ei felurite, pornind de la certitudinea că educaţia se îngemănează definitiv cu vocaţia culturii. Din păcate, la noi programa şcolară este extrem de încărcată. Peste tot în lume se vine până la zi cu manualele, în timp ce la noi marii scriitori din trecut sunt un fel de sfinţi, iar ce se scrie azi e o necunoscută. Elevii de astăzi  percep literatura ca pe o materie şcolară obligatorie, nu ca pe o plăcere. Prin participarea la un astfel de eveniment elevii și-au putut exprima părerile liber fără să fie constrânși de manual“, a declarat scriitorul Adrian Dinu Rachieru.(Prof.înv.primar Lidia Loredana Seserman).

 

 


Intră acum și în grupul de