Echipă a Gărzii Forestiere Suceava blocată cu trei mașini și agresată de proprietarul unei păduri din Ciumârna unde au fost constatate tăieri ilegale. Pentru deblocare a fost necesară intervenția unei grupe operative


Intră acum și în grupul de

Proprietarul unei păduri de peste 90 de ha din zona Ciumârna a fost reclamat de Garda Forestieră Suceava după ce acesta a blocat o echipă de controlori ce constataseră tăieri ilegale.Blocare drum taf masini lemn

Șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a precizat că miercuri seara, lucrătorii Secţiei de Poliţie Vama au informat că în zona respectivă se exploatează material lemnos, iar la faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, un angajat al Gărzii Forestiere Suceava şi din Ocolul Silvic Vama, echipă care a constatat că din proprietatea respectivă s-au tăiat nemarcat încă șase arbori, cu un volum total de 15,7 mc.

În timpul acţiunii de ridicare a  materialului lemnos tăiat ilegal, confiscabil potrivit legii, proprietarii pădurii  au blocat cu trei autoturisme drumul  autocamionului care ridică materialul lemnos şi au ultragiat echipa de control.

A fost nevoie de intervenţia unui grup operativ, care a ridicat autoturismele folosite în blocarea drumului.

Lemnul tăiat ilegal a fost confiscat şi predat în custodie ocolului silvic cel mai apropiat, iar împotriva proprietarului se va depune de către Garda Forestieră Suceava o sesizare penală pentru tăierea ilegală a celor 6 arbori, urmând că organele de cercetare penală să ia măsurile ce se impun, a menționat Gășpărel.

Potrivit acestuia, proprietarul deţine 88,67+3,64 ha de pădure în două locaţii în zona Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, iar în toamna anului 2015 acesta a reziliat contractele de pază a pădurii pe care le avea cu  ocoalele silvice din zona (OS Vama şi OS Bucovina), moment din care pădurea în cauză a fost monitorizată în mod special de către Garda Forestieră şi poliţia locală.

„La fiecare control s-au constat tăieri ilegale de arbori, care au fost sancţionate, chiar dacă pentru a intimida controlorii, cel mai adesea  atitudinea proprietarului a fost una recalcitranţa şi vehemenţă. Există suspiciuni că pentru a acoperi urmele tăierii ilegale de arbori, proprietarul ar fi incendiat zona cu arbori tăiaţi ilegal”, precizează sursa citată.

Șeful Gărzii Forestiere Suceava a subliniat că, cu ocazia controalelor efectuate, ori de câte ori au fost indicii privind încălcarea legii, s-au inventariat peste 135 mc masă lemnoasă tăiată ilegal pe suprafaţa deţinută de către acest proprietar, iar până în prezent trei sesizări penale, atât pentru tăieri ilegale de arbori cât şi pentru incendiere, sesizări care sunt în diferite stadii de cercetare penală și s-au aplicat trei amenzi pentru neasigurarea pazei pădurii conform obligaţiilor legale.(N.B.)


Intră acum și în grupul de