Suceveni din diaspora s-au plâns lui Flutur de birocrație sau că trebuie să deschidă ușile „cu buzunarul”


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a asigurat, marți pe sucevenii din diaspora care au participat la întâlnirea de la Palatul Administrativ că autoritățile fac toate eforturile pentru a veni în sprijinul investitorilor, că dorește ca împreună cu oamenii de afaceri să realizeze un mediu de afaceri prietenos în județ și a subliniat că instituțiile statului funcționează în domeniul corupției.

Flutur, Troase, Harasim (3)

Mai mulți suceveni din diaspora care au participat la o întâlnire cu autoritățile sucevene sucevene privind realizarea de investiții în județ s-au plâns de birocrație sau că trebuie să deschidă ușile „cu buzunarul”.

Astfel, o suceveancă ce a lucrat în domeniul agriculturii în Germania, iar acum lucrează în Londra în domeniul curățeniei, a spus că în România lucrurile sunt greu de rezolvat și că „deschidem uși cu buzunarul”.

La rândul său,un alt sucevean din diaspora, care locuiește în Londra, a spus că românii din afară încep să se gândească să se întoarcă în țară după Brexit, dar și ca urmare a situației legate de atentate, dar că în România e prea multă birocrație și că nu li se acordă facilități.

El a spus că a adus un investitor care să repună în funcțiune fabrica de lapte din localitatea Clit, dar că este mult prea multă birocrație și consideră că, măcar autoritățile din Bucovina, să facă un proiect-pilot pentru facilități pentru investitorii din diaspora.

suceveni din diaspora la CJ (2)

„Reprezint o persoană care vrea să-și mute investițiile din Anglia și e interesat de domeniul aeroportuar”, a spus acesta care a menționat că sunt persoane care au de investit milioane de euro, dar trebuie ca mediul de afaceri să fie atractiv.

El a propus înființarea unei comisii care să se ocupe de investitori și care să prezinte facilitățile fiscale de care pot beneficia sau să se ocupe de obținerea avizelor.

Directorul CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a spus că această instituție își propune să reînființeze un birou unic de avizare unde să fie reprezentanți din 11 instituții care sunt solicitate să acorde avize, iar investitorii să primească atât consultanță și avizele necesare.

Un alt sucevean din diaspora, care lucrează în Italia a spus că mulți dintre cei care lucrează în afara țării și-au construit case în țară, dar că aceastea trebuie întreținute și că aceasta se poate face doar prin deschiderea unor afaceri.

El a spus că nu sunt însă oferite facilități ca în alte țări și că pare greu să deschizi o afacere în România.

Președintele CJ Suceava le-a propus sucevenilor din diaspora să viziteze împreună mai multe afaceri de succes din județ, de la ferme de creștere a vacilor de lapte până la pensiuni și a subliniat că exemplele de bune practici trebuie promovate.

Totodată, participanții la întâlnire au vizitat Aeroportul Suceava unde se va amenaja un terminal cargo pentru transportul de mărfuri. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de