Flutur: Fermierii trebuie să se asocieze, dezorganizarea noastră a făcut să intre pe piață polonezi, unguri


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, că este nevoie ca fermierii români să se organizeze și să folosească subvenția primită pentru schimbarea raselor de animale sau îmbunătățirea pășunilor, arătând că nu e în regulă ca banii să fie folosiți pentru botezuri sau nunți.

Flutur, Troase, Harasim (1)

Flutur a spus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți din diaspora care vor să facă investiții în județul Suceava, că investițiile în acest județ ar trebui făcute în special în domeniul agricol și în turism arătând că acestea sunt domeniile care sunt în dezvoltare.

Unul dintre participanți, a spus că lucrează de 15 ani în Italia și că a investit în județul Suceava 75.000 de euro într-un grajd de animale, dar că așteaptă să se stabilizeze piața pentru a putea începe afacerea și a arătat că, din păcate, încă nimic nu e predictibil în țară.

„Nu poți face un calcul până când nu se stabilizează piața”, a spus bărbatul care a arătat nu se poate obține un credit în lipsa unui plan de afaceri clar, iar acum, animalele se vând foarte ieftin.

Flutur i-a spus că au apărut probleme în domeniu, odată din cauza neplății subvențiilor, despre care a spus că speră să fie o situație accidentală, de moment, dar că lipsește și o organizare mai bună a crescătorilor de animale, în asociații, care să aibă forța de a regla piața.

„Dezorganizarea noastră a făcut să intre alții pe piață, polonezi, unguri”, a spus Flutur care a arătat că există și o vină a autorităților care nu au insistat să explice fermierilor români avantajele asocierilor, dar și cum să folosească subvenția primită.

suceveni din diaspora la CJ (1)

„Dacă vrem să botezăm și să cununăm cu banii de subvenție nu e în regulă”, a spus Flutur.

El a subliniat că subvenția trebuie folosită pentru schimbarea raselor animalelor crescute, astfel încât producția să fie mai mare și de mai bună calitate, dar și pentru îmbunătățirea pășunilor.

„Sunt abatoare care nu au ce tăia, sunt pășuni neacoperite de animale”, a spus Flutur.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe, a spus că ar trebui crescute anumite rase, el având o fermă cu 80 de capete Angus.

Troașe a arătat însă că nu crede în scuza cu soft-ul pentru neplata subvențiilor agricole.

„Explicația cu soft-ul nu o cred”, a spus Troașe care a menționat că se pot imprima pe hârtie informațiile legate de fermierii care trebuie să primească subvenție.

suceveni din diaspora la CJ (2)

Și Flutur a spus că nu este de acord cu scuze legate de soft pentru neplata subvențiilor, arătând că această situație duce la falimentul unor firme.

Totodată, el a spus că va trebui să acționeze pentru o lege antimonopol în România, arătând că sunt firme care au cumpărat câteva fabrici mari și dictează prețul, la lapte sau la lemn, ceea ce nu este corect. (N.B.)


Intră acum și în grupul de