Premierul Poloniei a spus că a găsit la Solonețul Nou „o bucată din Polonia”, iar premierul român i-a transmis că acesta dovedește că prietenia româno-polonă este trainică și nu de conjunctură


Intră acum și în grupul de

Premierul Poloniei, Beata Szydło, a declarat, sâmbătă în localitatea suceveană Solonețul Nou, la  întâlnirea cu reprezentanți ai comunității poloneze din această zonă că este o bucurie pentru ea să se afle în această localitate pentru a doua oară și că a găsit aici o bucată a Poloniei.

20160827_183804

Ea i-a mulțumit premierului român Dacian Cioloș pentru că a invitat-o în România la Solonețul Nou.

„Când am vorbit cu prim ministrul român despre venirea mea în România am menționat că am fost odată în Bucovina, am călătorit în acest teritoriu și domnul prim ministru a spus că să discutăm despre aceste chestiuni serioase ale Europei și alte chestiuni legate de colaborarea noastră chiar aici. Astfel am putut să mă întâlnesc și cu dumneavoastră și aș dori să-i mulțumesc pentru acest prilej”, a spus premierul polonez.

Beata Szydło a subliniat că este un moment deosebit pentru ea pentru că a găsit o bucată a Poloniei aici.20160827_183208

„Este un moment deosebit pentru mine pentru că aici am găsit o bucată a Poloniei și aș dori să mulțumesc pentru îngrijirea acestei bucăți a Poloniei pentru faptul că aici copiii pot să învețe limba polonă, pot să învețe tradițiile și cultura poloneză. Datorită acestui fapt românii și polonezii pot să formeze o familie unită și fericită”, a spus premierul.

Beata Szydło a arătat că a fost clar că atunci când va fi în România va veni și la compatrioții ei, cei care lucrează aici de secole dar au inima în Polonia pentru că vorbesc limba polonă și cultivă tradițiile și obiceiurile poloneze.

„Pentru mine este un lucru deosebit că acest spirit polonez este deosebit.(…). Admir tot ceea ce am găsit aici, Casa poloneză și gospodăriile dumneavoastră și biserica în care vă puteți ruga. Sunt locurile în care se simt inimile dumneavoastră și dragostea dumneavoastră”, a mai spus premierul polonez.20160827_182018

Ea i-a asigurat pe reprezentanții comunității poloneze în numele guvernului polonez că va fi continuată politica de sprijinire a diasporei poloneze oriunde peste hotarele Poloniei.

„Vă vom sprijini și pe dumneavoastră(…). De la dumneavoastră am învățat dragostea pentru patrie, pentru istorie, pentru că acest lucru leagă, unește, este valoare cea mai înaltă a fiecărei națiuni, a fiecărui stat și aici , în România aveți casa, iar aceste legături permanente sunt foarte importante și prin acestea se simte spiritul polonez”, a spus Beata Szydło care a menționat că este importantă continuarea cultivării limbii indiferent de locul în care trăiesc.

„Să continuați să cultivați spiritul polonez ca generațiile care vor veni să simtă legătura cu patria strămoșilor și legătura cu patria dumneavoastră de astăzi”, a spus premierul.

Ea a arătat că a avut mai multe discuții cu premierul român, dar a subliniat că a fost pronunțat faptul că România și Polonia trebuie să colaboreze strâns pentru că le leagă foarte multe lucruri.ciolos beata polonia ghervaze (155)

„Eu cred că este un început al drumului și relațiile noastre vor deveni din ce în ce mai strânse”, a conchis Beata Szydło.

La rândul său, premierul României, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, în cadrul întâlnirii că relațiile româno-poloneze sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar prietenia dintre cele două țări e trainică și nu de conjunctură.

El a spus în fața reprezentanților minorității poloneze că este un moment special trăit împreună aici și le-a mulțumit acestora pentru că prin prezența lor au făcut posibil acest moment.ciolos beata polonia ghervaze (149)

Cioloș a explicat că invitația în Bucovina a premierului Poloniei, Beata Szydło, a venit natural după cea a aflat  că în tinerețe ea mai vizitase aceste locuri și a fost o bună ocazie să le revadă.

„A fost normală invitația aici și pentru că prezența dumneavoastră aici de două secole, generație de generație, face că locul în care ne putem regăsi fiecare și doamna prim ministru a Poloniei și eu ca prim ministru al României și să ne simțim ca acasă este cred locul cel mai potrivit pe care îl puteam găsi în România.Prezența dumneavoastră aici și traiul nostru comun de câteva secole face că în momentul de față putem găsi căi de comunicare pe care greu le putem găsi cu alte țări cu care putem avea interse comune. Este un privilegiu și pentru mine și să putem trăi cooperarea dintre România și Polonia în modul cel mai viu cu putință”, a spus premierul român.

El a arătat că reprezentanții minorității poloneze sunt cetățeni fideli ai României, însă în același timp știu să trăiască în mod plenar, tradiția, cultura, valorile pe care le-au primit de la strămoșii lor.ciolos beata polonia ghervaze (145)

„Cred că este modul cel mai direct și mai practic de a arăta ce înseamnă Europa și ce înseamnă acest spațiu comun de trai și de conviețuire pe care îl construim împreună și pe care încercăm să-l facem și mai bun pentru anii care vin și împreună cu doamna prim ministru”, a spus Cioloș.

Premierul a subliniat că relațiile româno-poloneze sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

„Relațiile dintre țările noastre sunt la unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Vreau să vă asigur că lucrăm foarte bine împreună, avem foarte multe puncte de vedere comune pe subiectele pe care le dorim rezolvate în anii următori”, a spus premierul român.ciolos beata polonia ghervaze (142)

Cioloș a asigurat-o pe Beata Szydło că va avea întotdeauna în România un prieten.

„Cred că astăzi aici va înțelege mai bine de această prietenie este una trainică și nu una de conjunctură”, a mai spus premierul.

ciolos beata polonia ghervaze (138)


Intră acum și în grupul de