Inițiativa lui Flutur privind axa europeană Varșovia-Cernăuți-Suceava-Grecia, discutată de Cioloș cu premierul Poloniei


Intră acum și în grupul de

Discuțiile privind axa europeană nord-sud de la Varșovia, prin Ucriana spre Suceava și Grecia, inițiate de președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur și susținute de partenerii din regiunea Cernăuți au fost preluate ca temă de dezbatere și în cadrul întâlnirii bilaterale dintre premierul român, Dacian Cioloș și omologul său polonez.

cioloș

Astfel, premierul Dacian Ciloș a declarat după discuțiile cu premierul polonez Beata Szydło că a convenit organizarea în perioada următoare a comisiei mixte economice româno-poloneze, dar și să înceapă proiecte care să consolideze axa europeană nord-sud.

 

El a spus că în cadrul prânzului de lucru cu premierul polon a discutat cu precădere chestiuni legate de cooperarea bilaterală care merge bine, schimburile comerciale fiind în creștere în ultimii ani, fiind un potențial de dezvoltare și mai mare.

„Am convenit să lucrăm împreună și pe proiecte care să ne ajute să mergem din punct de vedere comercial cu exporturile spre zona asiatică și euro-asiatică. Atât România cât și Polonia au interese în această zonă și chiar cu fonduri europene putem pregăti câteva proiecte în comun și am convenit ca în perioada următoare să organizăm o întâlnire a comisiei mixte economice româno-poloneze”, a spus Cioloș .

El a spus că a discutat cu partenerii polonezi proiecte care să înceapă să consolideze axa europeană nord-sud.

„Până acum s-a investit mult și sunt proiecte europene pentru legătura europeană est-vest. Pe proiectele transfrontaliere sunt ceva mijloace financiare pentru a începe să construim interconectări și la nivel de transport rutier și transport energetic între România-Ucraina și apoi Polonia și împreună cu Polonia vom milita pentru ca în anii următori să putem obținem fonduri europene și pentru a concentra resursă pe această axă nord-sud care să nu ocolească nici țările vecine Uniunii Europene, Ucraina și evident Republica Moldova”, a spus Cioloș.

El a explicat ulterior că pe infrastructură există posibilitatea finanțării pe proiecte transfrotaliere între România și Ucraina și, la fel, Polonia cu Ucraina, pe partea lor.ciolos beata polonia ghervaze (28)

„Pot fi văzute ca și capete, ca și bucăți dintr-un astfel de proiect, dar e foarte important să începem, cu resursele pe care le avem acum la dispoziție și odată începute aceste proiecte putem susține împreună ca aceste proiecte să fie recunoscute ca prioritare la nivel european”, a spus premierul.

Întrebat dacă se referă la construcția unei autostrăzi între Polonia și România, acesta a spus că deocamdată ar trebui să fie măcar la nivel de drum național o astfel de legătură.

„Chiar și la nivel de drum național, refăcut și consolidat e bine să existe și pe urmă vom vedea dacă e vorba de autostradă. Deocamdată e important să ne asigurăm conectarea chiar și la acest nivel de șosea”, a spus Cioloș.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ulterior că a prezentat celor doi premieri o scrisoare comună semnată de reprezentanții regiunii Cernăuți din Ucraina și ai județului Suceava prin care s-a cerut finanțarea legăturii nord-sud, atât rutiere cât și pe calea ferată.

„Sunt fonduri europene, sunt posibilități, trebuie să ne gândim la această legătură absolut necesară între nordul și sudul Europei”, a spus Flutur.ciolos beata polonia ghervaze (73)

El a arătat că traficul pe E 85 se intensifică și în special din Polonia, iar ruta luată în calcul este Varșovia-Liov, Cernăuți, Suceava, București și în sud spre Grecia și Turicia.

„Amândouă țări susțin acest coridor”, a spus Flutur.

El a spus că legătura pe patru benzi spre București urmează să fie realizată, dar că este nevoie să fie sprijiniți și ucrainenii care sunt și ei foarte interesați pentru dezvoltarea acestei rute.

 


Intră acum și în grupul de