Minerii de la Crucea avertizează: Importante cantități de minereu de uraniu sunt depozitate în Argestru sau în mină și pot afecta mediul


Intră acum și în grupul de

Menținerea în funcțiune a exploatării de uraniu Crucea-Botușanu din județul Suceava, demiterea conducerilor CNU și a Sucursalei Suceava a CNU și plata drepturilor salariale. Asta au cerut cei câteva zeci de mineri din Sucursala Suceava a Companiei Naționale a Uraniului, care au protestat, miercuri, în fața Prefecturii Suceava.

Mineri uraniu protest (17)

Potrivit liderului sindical Dumitru Moglan, la Crucea-Botușanu există în continuare uraniu, dar se încearcă închiderea exploatării după ce s-a renunțat la programul de restructurare al CNU.

El a atras atenția că situația este gravă și din punct de vedere al pericolului pentru mediu din cauză că minereul de uraniu exploatat în județul Suceava nu a mai fost preluat din luna decembrie după ce s-a decis ca Nuclearelectrica să achiziționeze combustibil nuclear de la o firmă canadiană.

„Avem stocuri de minereuri de uraniu, exploatat din subteran și scos la suprafață. Avem cantități însemnate scoase afară, plus că avem și în mină pentru că nu ni-l cumpără nimeni. Noi nu am mai livrat din decembrie acest minereu către Uzina Feldioara care trebuie să-l prepare și să fabrice combustibilul nuclear necesar pentru Sucursala Nuclearelectrica”, a spus Moglan.

El a menționat că o parte din minereu, trimisă până în decembrie, este pe platforma de la Feldioara, la care se adaugă un plus 67 de tone de combustibil nuclear, dioxid de uraniu, pregătit pentru livrare.

Mineri uraniu protest (2)

„Acest dioxid de uraniu se degradează începând cu primele loturi care sunt pregătite de un an de zile”, a spus liderul sindical.

El a adăugat că există pericol de contaminare cu ioni de uraniu a râului Bistrița.

„Dacă mâine furnizorul de energie electrică ne întrerupe energia electrică la Sucursala Suceava, noi nu mai putem să asigurăm aerajul în mină, se acumulează ioni de uraniu, nu mai putem să evacuăm apele de mină”, a spus liderul sindical care a arătat că apele de mină se duc în stația de epurare de la Crucea unde rămâne octoxidul de uraniu, iar apa potabilă se duce în Bistrița.

El a mai arătat că minereul de uraniu nu poate fi păstrat pe o perioadă lungă, iar în prezent sunt cantități mari  de minereu de uraniu pe platforma Argestru și în vagoane.

„Dacă vine o ploaie torențială, apa se infectează cu ionii de uraniu și ajunge în Bistrița”, a mai spus Moglan.

El a subliniat că într-o ședință de Guvern a fost aprograt un memorandum pentru reorganizarea CNU astfel încât să fie exploatat până la epuizare zăcământul conform licenței de exploatare până în 2020.

„Am fost de acord cu această propunere, cu program de ecologizare și închidere. Acest lucru nu s-a respectat”, a mai spus liderul sindical.

El a precizat că CNU are o marfă pe care nu poate să o cumpere altcineva întrucât prin lege CNU este un furnzior captiv și nu poate vinde combsutibilul pe piața liberă.

„Nu putem vinde la nimeni acest combustibil nuclear”, a mai spus Dumitru Moglan.

Minerii protestatari au spus că nu au cerut cerut măriri de salariu, arătând însă că în timp ce cei din conducere au salarii de la 10.000 la 15.000 de lei, cei care lucrează în mină au 1.500 de lei și că nici acești bani nu-i primesc.

Mineri uraniu protest (5)

„Nu ne-am primit tichetele, mâncarea de cinci-șase luni, avansurile nu s-au dat pe 20 august și toți vor să închidă mina.(…) Ei vor să ne trimită pe noi acasă, să închidă mina și să primească banii de la Uniunea Europeană”, a spus unul dintre minerii protestatari, Gavril Dumbravă.

El a arătat că prin lege este obligatoriu ca minerii să primească antitodul la intrarea în schimb și nu s-a dat.

„Intră minerii în schimb cu două mere la ei. Te duci în radiații fără să mănânci nimic”, a spus Dumbravă.

Minerul protestatar a explicat că după 15 ani în mină de uraniu se iese la pensie cu 1.100-1.200 de lei.

Totodată, el a mai declarat că nu este sigur că sindicatele sunt de partea minerilor pentru că odată spun într-un fel, odată în alt fel și consideră că mina de uraniu este sabotată de conducerea CNU și a Sucursalei Suceava a CNU.

„Uraniu avem, metal avem, licență avem, nu se vrea să se scoată. Conducerea de aici cu cea de la București vor să prindă banii europeni ca să-i poată păpa, pentru că nu se mai poate fura din companie”, a spus Dumbravă.

Mineri uraniu protest (9)

El a arătat că cei care sunt în conducere preferă închiderea companiei decât restructurarea.

„Toți sunt în companie angajați cu neveste. Preferă să se închidă compania decât să se facă restructurarea pentru că ei trebuie să plece primii. Asta e adevărul”, a spus Dumbravă.

 


Intră acum și în grupul de