Universitatea din Suceava, evidențiată de președintele Klaus Iohannis pentru contribuția adusă la aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare


Intră acum și în grupul de

La Geneva, a avut loc la începutul acestei săptămâni, ceremonia oficială de aderare a României la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN).

CERN_aderare_small

Potrivit unui comunicat al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, în discursul oficial de aderare, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a declarat că acceptarea României ca al 22-lea stat cu drepturi depline în cadrul CERN reprezintă „o recunoaștere a excelenței românești în domeniu și a contribuției țării noastre la realizarea unor proiecte și experimente cu o valoare științifică deosebită”.

Șeful statului a evidențiat Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de alte patru universități și trei institute de cercetare, pentru contribuția adusă la aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare.

”USV se află la al doilea proiect de colaborare România-CERN, ca partener al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București, activitățile fiind orientate către modernizarea, programarea și testarea dispozitivelor de detecție necesare experimentului Large Hadron Collider beauty (LHCb)”, arată sursa citată.

La ceremonia oficială de aderare, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea științifică, responsabil de proiect din partea USV, care a subliniat că este „extrem de onorat de recunoașterea contribuțiilor universității sucevene prin intermediul proiectelor derulate și prin angajarea în cadrul diverselor colaborări CERN a absolvenților și doctoranzilor USV”.

CERN operează cel mai mare și complex laborator din lume pentru cercetarea fundamentală, structură ce se întinde pe o lungime de 25 de kilometri pe teritoriile Franței și Elveției. Cu peste .2500 de angajați cu normă întreagă și 8.000 de cercetători și ingineri asociați în întreaga lume, CERN reprezintă, totodată, și cel mai mare proiect de colaborare internațională din istoria științei. Recunoscut pentru rezultatele excepționale și premiile Nobel obținute în domeniul particulelor elementare, realizările CERN depășesc cu mult granițele domeniilor fundamentale, fiind locul de naștere a numeroase aplicații revoluționare pentru societate, precum spațiul world wide web (www), ecranul tactil sau cloud computing.


Intră acum și în grupul de