DSP Suceava face anchetă privind trimiterea de la SJU Suceava și preluarea de Spitalul din Fălticeni a unui pacient cu 261 de kilograme


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că instituţia efectuează o anchetă cu privire la felul în care s-a realizat trimiterea, transportul şi preluarea unui pacient cu obezitate morbidă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava la Spitalul municipal Fălticeni.

smurd ambulanta

Zorescu a declarat, joi, pentru NewsBucovina că DSP Suceava a solicitat Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalului municipal Fălticeni să trimită note de relaţii în legătură cu acest caz, dar şi puncte de vedere din partea SMURD şi SAJ Suceava.

“În acest stadiu al anchetei, o etapă preliminară, este vorba de o lipsă de comunicare între cele două unităţi, iar dacă ar fi avut loc, nu s-ar fi ajuns în această situaţie”, a spus Zorescu.

Ea a precizat că există şi o lacună legislativă, în sensul că nu sunt prevăzute proceduri clare de trimitere a unui pacient de la un spital de rang superior, la un spital de rang inferior.

Zorescu a spus că pacientul a fost internat, miercuri, în compartimentul de Cardiologie din cadrul Secţiei de medicină internă a Spitalului municipal Fălticeni şi urmează tratament.

Sperăm într-o evoluţie favorabilă a stării de sănătate, a mai spus Zorescu adăugând că ancheta administrativă în acest caz este în curs de derulare.

Un bărbat din Fălticeni cu obezitate morbidă, având 261 de kilograme, a fost internat în perioada 3-5 octombrie în Spitalul Județean Suceava, fiind externat miercuri cu trimitere pentru internare la Spitalul Municipal Fălticeni.

El a fost ținut mai multe ore afară întrucât nu era primit la Spitalul din Fălticeni care nu era pregătit cu un pat special care să poată susține un pacient cu această greutate.

Conducerea Spitalului Municipal Fălticeni a găsit după mai multe ore o soluție, amplasând un pat special pentru acest pacient, dar a atras atenția că situația nu s-ar fi produs dacă Spitalul Județean Suceava anunța că trimite un pacient cu greutate mare.

Bărbatul care este tratat pentru ulcere varicoase necesită pansamente locale, iar un medic chirurg din SJU Suceava a recomandat transferul lui la Spitalul Municipal Fălticeni pentru a primi îngrijiri medicale, dar medicul chirurg de la Fălticeni a apreciat că nu se impune internarea în această secție ci în cea de Dermatologie unde să i se aplice tratamentul.

În condițiile în care compartimentul de Dermatologie nu era pregătit pentru un pacient cu greutate mare, acesta a fost ținut mai multe ore afară și a fost chemată o ambulanță SMURD cu o targă rezistentă care l-a transportat la Compartimentul de Primiri Urgențe.

Între timp, conducerea Spitalului Fălticeni a decis modul de acțiune în situații de acest fel și a amplasat în secția de Medicină internă un pat special unde a fost internat și primește îngrijiri medicale.

Atât reprezentanții SJU Suceava cât și ai Spitalului Fălticeni au declarat că a fost o lipsă de comunicare între cele două unități spitalicești și au subliniat că pacientul putea fi pansat și în ambulatoriu, la medicul de familie sau chiar la domiciliu.

 


Intră acum și în grupul de