Sindicaliştii Sanitas Suceava s-au aflat, miercuri, în grevă japoneză şi au purtat banderole albe în timpul programului de lucru. Medicii care susțin protestul poartă banderole albastre


Intră acum și în grupul de

Liderul Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava, asistent medical principal Romică Balan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că membrii din cele 13 filiale ale acestui sindicat s-au aflat în grevă japoneză fără întreruperea activităţii şi au purtat banderole albe, această formă de protest fiind susţinută şi de unii medici, care au purtat banderole albastre.

romica-balan
Romică Balan

Balan a spus că greva japoneză este prima acţiune din calendarul acţiunilor de protest stabilit de Federaţia Sanitas, în cursul zilei de 19 octombrie fiind prevăzută o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, iar în data de 31 octombrie va fi declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate pentru rezolvarea urgenţelor medicale.

El a mai spus că speră ca amendamentele propuse de Federaţia Sanitas să fie incluse în Ordonanţa 20/2016, astfel încât să nu se ajungă la greva generală.

“Nu dorim să se ajungă la greva generală, suntem în aşteptarea unor răspunsuri favorabilă din partea Guvernului”, a subliniat Balan.

Liderul USJ Sanitas Suceava a precizat că printre revendicările Sanitas se numără extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului “Sănătate. Acţiuni sanitar-veterinare”, corectarea discriminărilor sau inechităţilor salariale produse de OUG nr.20/2016 şi OUG nr. 43/2016,  includerea în anexele acestor ordonanţe a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv a celui din asistenţa socială unităţi medico-sociale, personal TESA, personal DSP, creşe.

sanitas-greva-banderola

Balan a spus că se doreşte calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual şi nu din anul 2009, sindicaliştii solicitând şi reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice.

Liderul Sindicatului Sanitas municipiul Suceava, asistent medical Ovidiu Tomşa, a declarat că la SJU Suceava a existat “o reacţie favorabilă” din partea membrilor de sindicat cu privire la susţinerea acestei forme de protest, iar numărul banderolelor albe împărţite în rândul acestora a fost “insuficient”.

ovidiu-tomsa-sju
Ovidiu Tomșa

El a spus că greva japoneză a fost susţinută nu numai de membrii de sindicat, dar şi de alţi angajaţi ai unităţii.

Tomşa a explicat că revendicările Sanitas nu vizează conducerea SJU Suceava subliniind că în acest spital drepturile salariale sunt acordate la „maximum” şi că există o colaborare foarte bună cu echipa de conducere a unităţii spitaliceşti.

ovidiu-tomsa

Liderul Sindicatului Sanitas municipiul Suceava consideră că doar cu o finanţare mai bună a sistemului de sănătate revendicările Sanitas ar putea să-şi găsească rezolvarea. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de