Poliția Suceava a lansat acțiunea ”Nepotul isteț” pentru a proteja vârstnicii de furturile prin împrietenire

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au acționat în ultima săptămână atât în mediul urban cât şi rural  grupul ţintă fiind persoane vârstnice vulnerabile la infracţiunile de furt prin împrietenire după ce în primele 9 luni ale anului, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost sesizate 72 de furturi prin împrietenire.

informare-furturi-imprietenire

Poliţiştii din cadrul posturilor de poliţie şi poliţiştii de proximitate din mediul urban au realizat situaţii privind zonele în care locuiesc persoane vulnerabile, activităţile preventive fiind derulate din casă în casă în vederea informării şi responsabilizării persoanelor vârstnice şi creşterii gradului de siguranţă a acestora.

De asemenea, activităţile au fost desfăşurate şi în spaţiile publice, în parcuri şi pieţe, în aceste cazuri informarea efectuându-se prin înmânarea de materiale preventive (scrisori, pliante, broşuri). Peste 1000 de astfel de materiale au fost distribuite de poliţişti în mun. Suceava, mun. Clung. Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Inedită a fost şi iniţierea acţiunii ,,nepotul isteţ”, în care peste 100 de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani din cadrul Şcolilor generale nr. 3 şi 9, dar şi din cadrul Colegiului Naţional ,,Petru Rareş” Suceava , dobândind în urma activităţilor interactive şi instructajelor primite, rolul de formator în familie.

Aceştia şi-au asumat un rol activ în diseminarea în familiile lor şi în societate în general, a recomandărilor preventive şi a măsurilor de siguranţă personală şi patrimonială.

Poliţiştii au atras atenţia încă o dată cu privire la persoanele care au acces la locuinţă sau sunt primite în locuinţă.informare-furturi-imprietenire-2

„Nu permiteţi intrarea în curţi sau locuinţe a persoanelor necunoscute sau care invocă diverse motive. Nu dezvăluiţi persoanelor cunoscute ocazional locaţiile în care păstraţi sau deţineţi lucruri de valoare sau sume de bani. Nu depozitaţi în locuinţă sume mari de bani”, recomandă Poliția Suceava.