Aproximativ 50 de medici din ţară vor participa la un seminar organizat la SJU Suceava, ce are ca tematică piciorul persoanei cu diabet


Intră acum și în grupul de

Un workshop având ca temă procedurile minim invazive asupra piciorului persoanei cu diabet va fi organizat, joi şi vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cei aproximativ 50 de invitaţi urmând să participe activ la proceduri ce vor fi efectuate în cadrul Compartimentului angiograf al unităţii spitaliceşti.creteanu jr

 

Medicul specialist în radiologie intervenţională Mihai Creţeanu Jr. a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că evenimentul este organizat sub auspiciile SJU Suceava şi Centrului Antidiabetic Judeţean Suceava împreună cu Asociaţia de Podiatrie din România, cu sprijinul unui grant educaţional al companiei Sanofi, iar participanţii vor afla cum se realizează la Suceava îngrijirea, în echipă multidisciplinară, a pacientului cu picior diabetic.

Medicul sucevean a spus că acesta este al doilea workshop organizat în acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la care vor participa echipe multidisciplinare formate din chirurgi şi radiologi intervenţionişti din Bucureşti şi Piteşti, medici diabetologi din judeţele Botoşani, Neamţ, Bacău, Suceava şi Vaslui, medici de familie, dar şi invitaţi din Timişoara şi Italia.

Creţeanu a precizat că invitaţii la workshop vor putea participa activ la procedurile care vor fi efectuate live, în cursul după-amiezii de joi şi vineri dimineaţă, în cadrul Compartimentului angiograf din cadrul SJU Suceava.

El a arătat că în cadrul manifestării va fi prezentată activitatea Asociaţiei de Podiatrie din România, dar sunt prevăzute şi prezentări de cazuri, iar medicul Marco Renzi, radiolog intervenţionist la o clinică specializată în tratarea piciorului persoanei cu diabet din Italia, va fi prezent la Suceava şi va vorbi despre potenţialele provocări ale leziunilor arterei femurale superficiale şi trunchiurilor gambiere.

Medicul radiolog intervenţionist sucevean a spus că în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost tratate, în acest an, peste 100 de cazuri prin proceduri minim invazive asupra piciorului persoanei cu diabet, în timp ce anul trecut au fost tratate 30-40 de astfel de cazuri.

“Ceea ce am reuşit anul trecut a fost să reducem cu 50 la sută numărul amputaţiilor de picior diabetic. E un lucru cu care ne mândrim, şi la nivel naţional, pentru că avem aici această echipă multidisciplinară de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet”, a subliniat Creţeanu.

Medicul sucevean a menţionat că, în 2016, CAS Suceava a alocat prin programul naţional de radiologie intervenţională suma de 18 000 de lei, SJU Suceava a alocat 54 000 de lei, iar finanţarea din granturile oferite de companiile Sanofi şi Novo Nordisk a fost de peste 150 000 de lei, sumă din care s-au achiziţionat materiale necesare acestui tip de intervenţie.

El a explicat că în 2016 au fost tratate urgenţele pentru a se evita sau limita amputaţia piciorului diabetic subliniind că medicii de familie şi medicii de specialitate au un rol important în a explica pacienţilor că se poate efectua acest tip de intervenţie.

“Pacienţii sunt diagnosticaţi cu angio-CT-ul şi, ulterior, în funcţie de gravitatea problemei, sunt prioritizaţi sau sunt programaţi de pe o lună pe alta pentru acest tip de intervenţie”, a spus Creţeanu adăugând că tratamentul în cazul piciorului persoanei cu diabet poate ajunge la 1500-2000 de euro.

Medicul specialist în radiologie intervenţională a precizat că procedura în cazul piciorului persoanei cu diabet este una minim invazivă, anestezia este locală, pacientul este treaz pe tot parcursul intervenţiei, iar în funcţie de complexitatea cazului, intervenţia poate dura de la o oră, până la trei ore.

Compartimentul angiograf din cadrul SJU Suceava are în schema de personal trei posturi de medic,  însă doar un medic radiolog intervenţionist lucrează în acest compartiment.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de