Medici din Italia, România și Republica Moldova vor asista la Suceava la proceduri minim invazive asupra piciorului pacientului cu diabet


Intră acum și în grupul de

Medici de diferite specialităţi medicale din ţară, din Italia şi Republica Moldova participă, joi şi vineri, la workshop-ul organizat la Suceava, ce vizează intervenţiile medicale asupra piciorului persoanei cu diabet în condiţiile în care, potrivit studiilor de specialitate, riscul de amputare a piciorului în cazul pacientului diabetic este de 30 de ori mai mare faţă de persoanele care nu au o astfel de afecţiune.

creteanu-jr

Medicul radiolog intervenţionist sucevean, gazda acestei manifestări, Mihai Creţeanu Jr. a declarat ,joi, la deschiderea lucrărilor că workshop-ul reuneşte medici de familie, medici diabetologi, chirurgi vasculari şi chirurgi ortopezi din România, Italia şi Republica Moldova, care îşi împărtăşesc experienţele profesionale în domeniul îngrijirii şi tratării piciorului persoanei cu diabet.

El a spus că evenimentul este organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Centrul Antidiabetic Judeţean Suceava împreună cu Asociaţia de Podiatrie din România cu sprijinul unui grant educaţional al Sanofi.

Creţeanu a precizat că invitaţii au posibilitatea să participe activ la proceduri minim invazive asupra piciorului pacientului cu diabet ce vor fi efectuate live de echipa Compartimentului angiograf din cadrul SJU Suceava.angiograf (2)

Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar oncolog Doina Elena Motan Ganea, a declarat, joi, la deschiderea lucrărilor acestui workshop că echipa multidisciplinară de la spitalul sucevean, care se ocupă de îngrijirea pacienţilor cu picior diabetic, “face diferenţa între munca de rutină şi cea de performanţă”.

“Această echipă cu care avem onoarea să colaborăm în momentul de faţă este cea care face diferenţa între munca de rutină şi cea de performanţă. Este ceea ce, de fapt, constituie un obiectiv foarte important al conducerii spitalului, nu este suficient să dotezi locul de muncă, ci este extrem important să ai resurse umane cu care să poţi face perfomanţă şi, cu toată bucuria şi cu starea de mulţumire care ne-o creează evenimentul de astăzi, trebuie să felicităm echipa pluridisciplinară, care ne onorează cu acest eveniment”, a spus directorul medical al SJU Suceava.

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie din România, medicul Norina Gavan, a declarat, joi, că la Suceava, prin colaboratorii de la SJU Suceava şi de la Centrul Antidiabetic Judeţean Suceava, sunt oameni care “mişcă lucrurile” şi cărora “le pasă ce se întâmplă cu pacienţii”.

Ea a spus că podiatrul face parte din echipa pluridisciplinară care îngrijeşte pacientul cu picior diabetic.

Medicul Norina Gavan a prezentat date referitoare la complicaţiile diabetului, neuropatiile şi piciorul diabetic, precum şi la riscul acestor complicaţii pentru pacient, respectiv amputaţia piciorului.simpozion-diabet

Ea a vorbit despre rezultatele unui studiu Predatorr efectuat în România potrivit căruia în ţara noastră există aproximativ 1,7 milioane de persoane cu diabet, deşi din datele CNAS reiese că numărul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune ar fi  900 000.

Gavan a spus că alte trei studii efectuate în România în anul 2012 şi publicate în anii 2015 şi 2016 arată că din cei aproximativ 25 000 de pacienţi cu diabet, participanţi la studii, 67 la sută dintre ei au declarat că au neuropatie diabetică, 15 la sută dintre ei la aveau cel puţin o ulceraţie, iar patru la sută aveau o amputaţie până la momentul efectuării studiului.

“Desfăşurăm, în cotinuare, studiul în 2016, iar acum, la sfârşitul lunii noiembrie, se încheie follow-up-ul, Centrul Judeţean de Diabet Suceava fiind unul din centrele active la acest studiu şi participă la follow-up. Suntem deja curioşi să vedem ce s-a întâmplat în ultimii patru ani”, a precizat Gavan.

Medicul Norina Gavan a anunţat că în luna iunie 2017 va fi organizat primul congres al Asociaţiei de Podiatrie din România, ce se va desfăşura pe secţiuni paralele, dar şi în secţiuni comune, la care vor participa medici şi asistenţi medicali, ce fac parte din echipele pluridisciplinare de îngrijire a pacienţilor cu picior diabetic.

Ea a explicat că una dintre cele mai importante preocupări ale acestei asociaţii o reprezintă piciorul persoanei cu diabet şi de aceea sunt organizate cursuri teoretice de biodinamica piciorului pentru asistenţii medicali cu scopul de a dezvolta specialitatea de podiatrie în rândul acestora, fiind publicat în acest sens şi un manual de biomecanică în patologia piciorului.

Prezent la Suceava, prof.univ.dr. Mihai Ionac, de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a declarat că este “o plăcere şi o onoare deosebită” să se afle la workshop-ul organizat la SJU Suceava arătând că, recent, medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu Junior a fost invitat la Timişoara şi a făcut parte din echipa care a efectuat câteva intervenţii în domeniul radiologiei intervenţionale.

El a spus că este impresionat de munca şi de performanţele echipei sucevene.

De precizat este că Asociaţia de Podiatrie din România a prezentat în debutul lucrărilor un film în care sunt punctate cele mai importante informaţii privind diabetul şi complicaţiile acestei afecţiuni.

Conform acestor informaţii, diabetul reprezintă prima cauză a amputării piciorului, iar în cazul bolnavilor cu diabet riscul de amputare a piciorului este de 30 de ori mai mare faţă de persoanele care nu suferă de această boală, însă patru din cinci amputaţii pot fi prevenite dacă pacientul se adresează în timp util medicului.

Conform informaţiilor prezentate de Asociaţia de Podiatrie, pacienţii cu diabet nu trebuie să ignore senzaţia de amorţeală a piciorului şi circulaţia deficitară, întrucât acestea pot ascunde probleme ale piciorului care, netratate, pot duce la amputaţia piciorului.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de