DSP Suceava va iniţia campanii de vaccinare antirujeolică în comunităţile unde acoperirea vaccinală este scăzută


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a solicitat medicilor de familie din judeţ date referitoare la vaccinarea antirujeolică a tuturor pacienţilor cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, iar după centralizarea acestor date urmează ca, în funcţie de rezultate, să se intervină în comunităţile unde acoperirea vaccinală este scăzută.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că la solicitarea Ministerului Sănătăţii, DSP Suceava a trimis adrese medicilor de familie pentru a transmite date referitoare la vaccinarea antirujeolică a copiilor cu vârste între 0 şi 18 ani.

Ea a spus că Ministerul Sănătăţii intenţionează iniţierea unei campanii active de vaccinare a copiilor neimunizaţi sau a celor cu o singură doză de vaccin administrată.

catalina-zorescu-6

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că vaccinarea împotriva rujeolei se face la vârsta de 12 luni şi respectiv 5 ani.

Zorescu a subliniat că, iniţial, cazurile de rujeolă s-au înregistrat în rândul copiilor mai mari, neimunizaţi, însă în ultima perioadă s-au raportat cazuri de îmbolnăvire şi la copii mai mici de un an, care au venit în contact cu alte persoane bolnave, fie din familie, fie din comunităţi.

“De aceea este necesar să ne vaccinăm nu numai pentru protecţia personală împotriva unor boli, ci şi pentru protecţia celor din comunitate”, a explicat Zorescu adăugând că sunt situaţii când copiii cu vârstă sub un an, care nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei, fac forme ale bolii cu complicaţii, cu „evoluţie mai problematică”.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că instituţia dispune de suficiente doze de vaccin împotriva rujeolei, iar după centralizarea datelor transmise de medicii de familie, autorităţile sanitare sucevene împreună cu medicii de familie, cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, vor interveni în comunităţile unde acoperirea vaccinală este scăzută prin iniţierea unei campanii de vaccinare.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că, de la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 53 de cazuri de rujeolă, 11 dintre acestea fiind raportate în cursul lunii octombrie. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de