Flutur: „Am cerut Guvernului preluarea creditului pe componenta de gaz natural care este de 18 milioane de euro”


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat marți că a înaintat un memoriu Guvernului prin care solicită preluarea unui credit de 18 milioane de euro  pentru construcția magistralelor de gaz în Suceava.

„Am cerut Guvernului preluarea creditului pe componenta de gaz natural care este de 18 milioane de euro”, a declarat  Flutur într-o conferință de presă.

Potrivit șefului administrației județene sucevene, acest credit angajat de județul Suceava și mai multe localități are garanții guvernamentale, iar rețelele de gaz natural  construite au fost transferate gratuit Transgaz care continuă investițiile.

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi au contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava” cu perioadă de rambursare de 20 de ani şi perioadă de graţie de 5 ani, cu dobândă de 3,975% la care se adaugă Euribor la şase luni.

flutur-vallois-mariuta-wizz-12

Prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţ au fost  construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, şi se prevedea construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ cu un credit de 86,3 milioane de euro.

În ceea ce priveşte componenta de gaz natural a proiectului judeţean, trebuiau executaţi circa 360 de kilometri de conductă magistrală în tot judeţul, dar s-au executat doar 101 kilometri, reţeaua construită prin credit fiind preluată gratuit de Transgaz în 2009, care s-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.

Mai multe localităţi sucevene au de plătit creditul deşi nu au beneficiat de investiţii şi sunt şanse reduse ca aceste localităţi să beneficieze de gaz natural, iar primarii suceveni din cele 61 de localităţi asociate în proiectul judeţean de utilităţi vor ca MFP să preia creditul întrucât nu au forţă financiară să-l plătească ratele şi dobânzile şi nici nu beneficiază de investiţiile prevăzute.

Până în prezent s-au achitat peste 81 de milioane de euro din credit, din care rate de 27,36 de milioane de euro şi dobânzi de circa 54,852 de milioane de euro. (Alin Dima)

 


Intră acum și în grupul de