Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice va fi marcată şi în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, sărbătorită pe 18 noiembrie, va fi marcată şi în judeţul Suceava, autorităţile sanitare sucevene organizând mai multe activităţi ce au ca scop informarea populaţiei asupra riscului creşterii rezistenţei la antimicrobiene prin utilizarea în exces a antibioticelor.

pastile, sinucidere

 

 

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se precizează că Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), inițiată de Centrul European pentru Controlul Bolilor pe 18 noiembrie 2008, cultivă utilizarea prudentă a antibioticelor (A), pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – ameninţare majoră pentru sănătatea publică.

“Pe 18 noiembrie 2016 se celebrează a IX-a Zi Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale Necontracarată azi, prin politici ferme la nivel comunitar (medicina de familie) şi spitalicesc, tendinţa actuală RAM va atrage 10 milioane decese în 2050”, se precizează în comunicatul DSP Suceava.

Ediţia din acest an se desfăşoară sloganul “Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudenţă, igienă riguroasă în spitale!”, iar tema campaniei este  “Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii – ameninţare gravă pentru siguranţa &  viaţa pacienţilor”.

Scopul campaniei îl reprezintă conştientizarea specialiştilor privind amplificarea multirezistenţei în urma abuzului de antibiotice: importante bacterii Gram-negative ajung progresiv insensibile la toate antibioticele curent disponibile, dar şi  conştientizarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa: aprofundarea cunoştinţelor privind afecţiunile-ţintă pentru antibiotice şi evitarea recurgerii necontrolate la antimicrobiene.

Potrivit celor mai noi date, dinamica RAM în Europa între anii 2011 şi 2014 a continuat să fie foarte îngrijorătoare, cu rezistenţa multiplă la antibiotice semnificativ crescută pentru 3 dintre cele 5 tulpini de bacterii supravegheate de ECDC.

“În 2014, România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM, cu creşteri semnificative în intervalul 2011-2014 pentru 2 tulpini bacteriene, situaţie staţionară la nivel înalt pentru o tulpină şi pe  poziţii dintre cele mai defavorabile pentru alte 2 tulpini între ţările raportoare către ECDC. În euro-context, consumul de antibiotice în România se găsea, de asemenea, într-o situaţie critică, pe locul 29 cel mai defavorabil din 30 ţări raportoare în 2014”, se mai precizează în comunicatul DSP Suceava.

Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Suceava organizează mai multe acţiuni pentru a marca Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, printre acestea numărându-se postarea pe site-ul instituţiei a materialelor informative referitoare la campanie, transmiterea în format electronic a materialelor informative către furnizorii de servicii medicale; distribuirea şi afişareaj de postere, pliante, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale şcolare; precum şi amenajarea unui panou la sediul DSP Suceava cu materiale de tip Informare, Educare şi Comunicare.

Totodată, în data de 25 noiembrie, începând cu ora 10,00, se va organiza un atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari, ce are ca temă “ Rolul asistentului medical comunitar în informarea şi conştientizarea  populaţiei cu privire la mijloacele de  apărare faţă de amplificarea rezistenţei la antimicrobiene ( RAM): cunoaşterea indicaţiilor antibioticelor, prevenirea infecţiilor, evitarea automedicaţiei”, iar lector va fi medicul Liliana Hostiuc, medic primar medicină de laborator.

DSP Suceava va distribui postere şi pliante prin intermediul asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari din judeţ, care vor fi antrenaţi în desfăşurarea acţiunilor de informare – conştientizare în comunităţile în care activează.

(Liliana Bujdei)

ghid antibiotice


Intră acum și în grupul de