Universitatea Suceava, pe locul nouă în Clasamentul privind integritatea academică a universităţilor din România

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează pe treapta a noua din  48 de poziții, în Clasamentul privind integritatea academică a universităților din România, procesul de evaluare fiind desfăşurat în cadrul unui proiect finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român.usv-universitate-2

Într-un comunicat de presă al USV se arată că studiul şi ierarhizarea au fost realizate de către Societatea Academică din România, având ca parteneri Uniunea Națională a Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Sursa citată precizează că Procesul de evaluare a universităţilor s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților şi schimbul de bune practici”, finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român. “Proiectul reprezintă cea de-a III-a ediţie a Coaliţiei pentru Universităţi Curate, fiind coordonat de Alina Mungiu-Pippidi, Marius Diaconescu, Andreea Petruț şi Vlad Cherecheş”, se menţionează în comunicatul USV.

Rezultatele procesului de evaluare şi clasamentul au fost făcut publice în cursul săptămânii trecute în cadrul unei conferinţe desfăşurate la sediul Băncii Naţionale a României.

“Au fost evaluate universitățile publice româneşti, cu excepția celor de arte, sub şase aspecte diferite: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, performanța academică şi antidiscriminare, instituțiile fiind împărțite în final pe clase grupate în raport de numărul de stele acordate (de la 5 la 0). Aspectele negative principale care au condus la plasarea universităților în coada clasamentului au fost fenomene sau cazuri legate de nepotism, cazuri de plagiat, concursuri trucate, presiuni asupra studenţilor, averi suspecte ale rectorilor, politizarea educației etc”, se arată în comunicatul USV.

Evaluarea universităţilor a fost realizată pentru perioada 2012-2016 şi a urmărit să cuantifice capacitatea universităților de a asigura integritatea procesului de educație.

“În pofida faptului că la stabilirea scorurilor finale nu s-au luat în calcul realizările comunităților academice în domeniul antidiscriminării, USV fiind cunoscută pentru mediul multicultural şi multiconfesional tolerant pe care îl asigură, precum şi pentru măsurile luate în direcția asigurării confortului persoanelor provenite din medii defavorizate sau cu dizabilități. Având în vedere vârsta tânără a multor conducători de doctorat și a unor domenii doctorale, scorul înregistrat de instituția suceveană la capitolul meritocrație nu a fost suficient de mare. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a situat pe locuri de top la celelalte capitole evaluate, media celor cinci criterii așezând instituția noastră pe onorabilul loc nouă. În condițiile în care nici unei universități nu i-au fost acordate cinci stele, USV, cu cele trei stele obținute, se află în tabăra universităților care reuşesc să asigure un nivel bun de integritate academică, confirmând reputația de instituție de învățământ care urmăreşte să ofere studenților o educație de calitate şi promovează politici de asigurare a integrității actului educațional”, menţionează USV.

Sursa citată mai precizează că această evaluare este “extrem de utilă” în adoptarea unor politici de corecție şi ameliorare a strategiilor interne ale universităților subliniindu-se că, în următorii ani, Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava se va axa pe “creşterea vizibilității cercetării” la nivel național şi internațional.

(Liliana Bujdei)