Poliția Suceava a amendat 43 de cerșetori din municipiu cu 3.450 de lei. O femeie din Șcheia care își folosea copilul la cerșit, cercetată penal


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava a acționat în ultimele zile cu 21 de agenți și ofițeri de poliție în zona bisericilor, supermarketurilor, piețelor și a altor locuri aglomerate în vederea prevenirii și combaterii faptelor de cerșetorie, precum și pentru menținerea unui climat de ordine și liniște publică în aceste zone și a prevenirii și combaterii altor fapte antisociale.actiune-cersetori-4

Ținând cont de zilele libere pe care cetăţenii le-au avut, dar şi că  spiritul sărbătorilor începe să se simtă tot mai mult, poliţiştii au previzionat cei ce apelează la mila sucevenilor vor fi în număr tot mai sporit pe străzi şi în zona hipermarket-urilor.

Astfel, au fost depistate și legitimate 43 persoane care apelau la mila publicului și au fost aplicate 25 sancțiuni contravenționale în valoare de 3450 lei.

În cadrul acțiunii au fost legitimate alte peste 100 de persoane care nu îşi justificau prezenţa în anumite medii sau locuri, 20 dintre acestea fiind atenţionate cu privire la respectarea normelor de convieţuire socială.

Cele 43 de persoane care cerşeau au fost introduse în bazele de date ale poliţiei şi atenţionate cu privire la riscurile la care se expun şi, totodată, cu privire la consecinţele în plan juridic şi personal generate de nerespectarea legii.

De asemenea, persoanele care au fost surprinse oferind bani cerşetorilor au fost consiliate, arătându-se că în acest mod nu se stimulează decât un flagel social iar gestul respectiv nu are o finalitate în ceea ce priveşte evoluţia unei comunităţi sigure şi civilizate.foto-actiune-cersetorie-1

 În cadrul acţiunii a fost întocmit un dosar penal pentru ,,Folosirea unui minor în scop de cerşetorie”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 215 din noul Cod Penal. Dosarul a fost întocmit pe numele unei femei din comuna Şcheia care a fost surprinsă de către poliţişti expunându-şi propriul copil şi practicând cerşetoria în intersecţia de la periferia municipiului Suceava – ieşirea către municipiul Rădăuţi.

Poliția reamintește că, fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

IPJ Suceava menționează că în perioada următoare, vor continua astfel de activități în vederea descurajării persoanelor care tind să comită frecvent asemenea fapte.

Poliţiştii fac încă o dată apel către cetăţeni să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor. (N.B.)


Intră acum și în grupul de