Workshop pe tema „Poveștile terapeutice și învățarea intergenerațională”, la USV

La Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (amfiteatrul E129) se va desfășura joi, 15 decembrie a.c., la ora 16.00, un workshop pe tema „Poveștile terapeutice și învățarea intergenerațională”.

Potrivit site-ului USV, acest workshop va ajuta cadrele didactice și studenții să descopere noi modalități de comunicare intergenerațională, noi valențe ale poveștilor, cât și alte modalități de utilizare a acestora pentru a rezolva diverse situații problematice cu care se confruntă în plan personal și profesional.

În acest context, intervențiile unui cadru didactic universitar – Monica Turturean, ale unui psiholog clinician – Ionela Tudor și ale unui profesor consilier școlar – Liliana Lazăr (Măzărianu) vor ajuta la tratarea poveștilor atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă terapeutică, conducând la o imagine completă în legatură cu rolul și functiile poveștilor terapeutice în contextual învățării intergeneraționale.

”Educația prin intermediul poveștilor este eficientă îndeosebi la vârstele mici, deoarece copiii au capacitatea de a se identifica cu personajul principal și, astfel, să își satisfacă propriile nevoi, să găsească soluții la problemele cu care aceștia se confruntă. Cu toate acestea, povestea poate fi utilizată la orice vârstă, printr-o adaptare la particularitățile ascultătorului / ascultătorilor, reușind să transmita „altfel“, un mesaj complex, subtil și util, în acelasi timp.

Atfel spus, poveștile nu au vârstă și creează, cu ușurință, „punți afective” între cei mari și cei mici, invită la reflecție, activează mecanismele subconștientului astfel încât cei implicați să găsească răspunsurile dorite, să accepte realități mai puțin dezirabile și să se adapteze acestora”, arată sursa citată.

Workshop-ul pe tema „Poveștile terapeutice și învățarea intergenerațională” este organizat de Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic din cadrul Facultății de Științe ale Educației a USV. (I.L.)