Rîmbu: O secţie de îngrijiri paliative pentru pacienții în faze terminale ale bolilor este „absolul necesară” în zona municipiului Suceava


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că înfiinţarea şi dezvoltarea unei secţii de îngrijiri paliative pentru pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolilor este “absolut necesară” în condiţiile în care, în prezent, în zona municipiului Suceava nu există un astfel de centru.

 

Rîmbu a explicat că deşi o astfel de secţie de îngrijiri paliative nu este specifică unui spital judeţean de urgenţă, în momentul de faţă nu există în Suceava un astfel de centru care să acorde îngrijiri pacienţilor aflaţi în stadii terminale ale bolii, în special, a celor care nu au familii sau aparţinători care să-i îngrijească la domiciliu.

El a spus că vor fi iniţiate discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, cu primarul Sucevei, cu reprezentanţii Consiliului Local Suceava privind oportunitatea înfiinţării unei asemenea secţii, iar ulterior să poată fi identificată o clădire sau în spaţiu în care să se organizeze şi să funcţioneze această secţie.

“Nu e specific pentru un spital de urgenţă, dar nu are cine să o facă, pentru că sunt mulţi bolnavi în faze terminale care nu au unde fi duşi, acasă nu-i ia nimeni, ori sunt părăsiţi, ori nu are cine-i îngriji şi atunci rămân foarte mulţi în secţiile noastre sau în Terapie Intensivă. Desigur, noi nu-i putem externa, n-ar fi nici omeneşte şi atunci e absolut nevoie de o secţie de acest gen, pentru că îi poţi tranfera acolo, unde li se asigură asistenţa medicală de care au nevoie, astfel putem salva nişte situaţii extrem de delicate  ”, a subliniat Rîmbu.

El a mai spus că propunerea înfiinţării unei secţii de îngrijiri paliative ar putea fi lansată şi în dezbatere publică astfel încât “multă lume să fie conectată la idee” şi să poată fi identificată o rezolvare în acest sens.

Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a prezentat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă priorităţile noului său mandat după promovarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al SJU Suceava, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, dar şi situaţia investiţiilor realizate în infrastructura, reabilitarea şi dotarea spitalului din perioada 2009-2016, de când este la conducerea unităţii spitaliceşti.

El a  arătat că efortul total investiţional a fost de aproximativ 32 de milioane de euro, finanţarea investiţiilor fiind asigurată din fonduri alocate de Ministerul Sănătăţii, de Consiliul Judeţean Suceava, de Primăria Suceava, din veniturile proprii şi din fondul de dezvoltare al spitalului, din fondurile disponibile din finanţarea asigurată de CAS Suceava după acoperirea cheltuielilor de funcţionare, etc.

Rîmbu a precizat că în această perioadă au fost angajaţi 91 de medici noi la SJU Suceava, iar alţi 20 de medici au semnat cu spitalul contracte de prestări servicii medicale.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de