Tratamentul pentru cei 215 pacienţii seropozitivi din județul Suceava, asigurat în primul trimestru al acestui an din fondurile necheltuite anul trecut


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat că în judeţul Suceava nu se înregistrează, în prezent, sincope în asigurarea tratamentului pacienţilor HIV/SIDA.

Ea a spus că pentru luna martie este asigurat necesarul de medicamente antiretrovirale pentru pacienţii seropozitivi arătând că, în scurt timp, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava va face noi comenzi de medicamente pentru tratamentul acestor pacienţi subliniind că deşi nu s-au primit cifrele pentru bugetul anului 2017, conform legii, se  pot achiziţiona bunuri în limita a 1/12 din bugetul anului trecut.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că Ministerul Sănătăţii a alocat în 2016 aproximativ 6,5 milioane de lei pentru tratamentul şi prevenirea HIV/SIDA, din care, la sfârşitul lunii noiembrie, rămăseseră 1,82 de milioane de lei, iar din această sumă s-a asigurat finanţarea tratamentului acestor pacienţi şi pentru primul trimestru al anului 2017.

Zorescu a menţionat că, lunar, cheltuielile pentru tratamentul pacienţilor cu HIV-SIDA din judeţul Suceava sunt de 495.000 de lei.

Potrivit DSP Suceava, la sfârşitul  2016 se aflau în evidenţă activă 224 de pacienţi HIV-SIDA,  215 dintre aceştia fiind beneficiari ai tratamentului cu medicamente antiretrovirale, iar pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 19 cazuri noi de îmbolnăvire și 8 decese din cauza acestei maladii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de