Ministerul Energiei anunță că a soluționat problema minerilor de la Crucea în timp ce 80 de mineri se aflau în drum spre București


Intră acum și în grupul de

Ministerul Energiei susține că a soluționat problemele legate de plata drepturilor salariale ale minerilor de la Exploatarea de uraniu Crucea, iar banii urmează să fie livrați în cursul acestei săptămâni.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat luni seara, că a discutat cu secretarul de stat în ministerul Energiei, Doru Vișan, care i-a spus că a fost semnat raportul privind cheltuirea primei tranșe din ajutorul de stat pentru Compania Națională a Uraniului și că în urma verificărilor doar suma de 700.000 de lei a fost identificată ca fiind neeligibilă.

În aceste condiții rămân suficienți bani pentru a acoperi toate restanțele, a spus prefectul Mirela Adomnicăi.

Ea a spus că i s-a spus că banii restanți urmează să fie achitați în cursul săptămânii.

De menționat este că circa 80 de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea au plecat din nou, luni după amiaza, la București să protesteze pentru că nu și-au primit salariile din luna ianuarie, iar lideri ai lor urmează să-i contacteze pentru a le spune că situația a fost soluționată.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a dat, joi, asigurări că mina de uraniu de la Crucea nu va fi închisă și este de interes pentru Ministerul Energiei.

Ea a spus atunci că se acționează acum pentru deblocarea situației arătând că restanțele salariale reprezintă un motiv justificat pentru deplasarea minerilor de la Crucea la București având în vedere că promisiunile nu le-au fost respectate.

Adomnicăi explica joi că problema care a intervenit și nu s-au putut plăti salariile este modul în care au fost cheltuiți banii din prima tranșă alocată din ajutorul de stat pentru salvare și că deși sumele fuseseră alocate din octombrie, conducerea Companiei Naționale a Uraniului nu și-a îndeplinit obligația de a depune conform înțelegerii documentele justificative pentru cheltuielile făcute în luna anterioară pentru ca acestea să fie verificate în termen de această comisie.

„Blocajele de plată au survenit pentru drepturile salariale din luna ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că aceste documente nu au fost verificate, motivele fiind că nici cei de la CNU nu le-au depus într-un termen rezonabil, respectând obligația asumată”, a spus prefectul.

Adomnicăi a mai declarat că suma de 42,7 milioane de lei a fost alocată în prima tranșă a ajutorului de stat și trebuia clarificată pentru a se permite deblocarea tranșei a doua.(N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de