Aproape 90 de pietoni amendați de polițiștii suceveni în cadrul unei acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere

Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape, zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor, se arată într-un comunicat al Poliției Județene Suceava.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat pe perioada minivacanţei de 1 Mai acţiuni de informare şi responsabilizare a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun nerespectând legislaţia rutieră.

Astfel, pe raza municipiului Suceava au fost organizate activităţi în zona trecerilor de pietoni din proximitatea centrelor comerciale. De asemenea, acţiuni preventive s-au desfăşurat şi pe raza comunelor Şcheia şi Stroieşti.

În paralel, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Suceava împreună cu polițiști din cadrul formaţiunilor de profil, sprijiniţi de polițiști de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie, au organizat şi desfăşurat o acţiune tematica pe drumurile publice de pe raza judeţului Suceava, în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii.

”Au fost controlate peste 200 vehicule şi au fost legitimaţi peste 250 de pietoni.

Au fost aplicate 131 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 36.115 lei, din care pietonilor le-au fost aplicate 86 de sancţiuni.

În cadrul acţiunii au fost reţinute 12 permise de conducere şi au fost retrase 8 certificate de înmatriculare”, informează Poliția Suceava.

Sursa citată precizează că și în perioada următoare, poliţiştii vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

”Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei).  De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuzi să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor.

Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi.

În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate!

Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.

Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, transmite Poliția Suceava.

 

ATENTIE PARINTI  !

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !