Sociologul Adrian Botezatu: Proiectul pistelor de bicicletă este neviabil pentru că bicicliștii riscă să fie mușcați de câinii vagabonzi. În Suceava fenomenul câinilor vagabonzi e complet scăpat de sub control


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu apreciază că proiectul județean de înființare de piste de bicicletă care să ducă din Suceava sau Rădăuți spre trasee de bicicletă prin pădure este neviabil din cauză că în județul Suceava fenomenul câinilor vagabonzi este scăpat de sub control, iar cei care practică acest sport riscă să fie mușcați de haite de câini.

Botezatu a vorbit în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV despre proiectul inițiat de Dan Ioan Cușnir și Gheorghe Flutur de înființare a unor piste de bicicletă care să ducă la trasee de bicicletă prin pădure și consideră că acesta poate fi aplicat doar după ce se rezolvă problema câinilor vagabonzi.

„În Ardeal, proiectul pistelor de biciclete este foarte viabil pentru că s-a rezolvat problema câinilor vagabonzi. Dacă mergeți în orașele Cluj Napoca, Alba Iulia, Timișoara, nu veți vedea un câine vagabond pe stradă”, a spus Botezatu într-o intervenție telefonică.

El a adăugat că în județul Suceava practicarea acestui sport este periculoasă.

„În județul Suceava, unde fenomenul câinilor vagabonzi este complet scăpat de sub control amenajarea unor asemenea piste de biciclete este extrem de periculoasă pentru că va pune în pericol viața și integritatea practicanților acestui sport”, a spus sociologul sucevean.

El a exemplificat cu situația din Parcul Universității din municipiul Suceava.

”Nu mi se pare normal ca în Parcul Universității, unde vin sute de copii, în acel perimetru să existe de luni de zile haite de câini vagabonzi. Copiii se joacă în excremente de câine și nu mai spun pericolul la care se expun. De mai multe ori am văzut cum haitele atacau mașini în mers sau chiar persoane care sunt în parc”, a declarat Adrian Botezatu.

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a explicat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV proiectul pe care l-a inițiat împreună cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, privind realizarea de piste pentru biciclete spre trasele din pădurile Mitocu Dragomirnei-Pătrăuți, Codrii Voievodesei sau Sucevița.

„Am avut discuții cu domnul Gheorghe Flutur când am aflat că tineri din Suceava merg la Sighișoara pentru că acolo sunt niște trasee de biciclete prin pădure grozave. Am intrat pe internet am obținut și fotografii de la fața locului, dar ce avem noi în pădurea de la Mitocu Dragomirnei-Pătrăuți sau la Codrii Voievodesei este aur în lingouri față de ce au la Sighișoara”, a spus Cușnir.

El a explicat că în județul Suceava sunt trasee de biciclete, dar nu au fost prezentate foarte bine și nici nu este facil accesul la acestea.

„Trebuie să legăm Suceava de Mitocu Dragomirnei. În Suceava sunt în momentul de față mii de posesori de biciclete. Oamenii nu au însă pe unde să meargă. Atunci ce trebuie să facă administrația? Să le dea acestor oameni ocazia să ajungă de la Suceava până la Mitocu Dragomirnei, pe bicicletă. Este un proiect perfect realizabil. De aceea l-am rugat pe domnul Flutur să privească acest proiect ca o propunere pentru Suceava și nu o propunere de la PSD și a avut această înțelepciune”, a spus Cușnir.

El a explicat că proiectul prevede ca municipalitatea suceveană să realizeze piste pentru biciclete până la ieșirea din oraș spre Mitocu Dragomirnei, legătura dintre Suceava și Mitocu Dragomirnei să fie realizată apoi de Consiliul Județean Suceava, iar administrația locală din Mitocu Dragomirnei va face legătura spre traseul din pădure.

Cușnir a mai spus că există o măsură cu finanțare europeană pentru evitarea poluării în care sunt incluse și piste de bicicletă.

„Copiii nu au carnet de șofer și nu pot ajunge decât pe piste de bicicletă”, a spus consilierul județean care a menționat că pe trasee ar trebui să fie și puncte de check-in pentru bicicliști unde pot obține informații sau să-și repare bicicletele.

El a subliniat că nu vor fi făcute asfaltări în pădure pe traseele de bicicletă, ci făcute proiecte prin care municipiul Suceava să fie legat prin pistă de bicicletă de Mitocu Dragomirnei, Rădăuți de Codrii Voievodesei, Mănăstirea Humorului de Sucevița.


Intră acum și în grupul de