Zilele Medicale ale Sucevei: Personalităţi ale lumii medicale din România, medici din Republica Moldova, Ucraina şi Israel vor discuta despre patologia infecțioasă


Intră acum și în grupul de

Personalităţi ale lumii medicale din România, dar şi invitaţi din Republica Moldova, Ucraina şi Israel vor participa, în perioada 11-13 mai 2017, la cea de a VI-a ediţie a Conferinţei Zilele Medicale ale Sucevei, manifestare ştiinţifică organizată de Colegiul Medicilor Suceava.

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, medicul Sorin George Hîncu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a devenit deja o tradiţie ca în luna mai să fie organizată la Suceava această manifestare ştiinţifică adresată tuturor medicilor, iar tema principală din acest an, una de mare actualitate şi impact, se referă la Patologia infecţioasă, în condiţiile în care, în prezent, se vorbeşte foarte mult despre infecţiile nosocomiale, epidemia de rujeolă, vaccinuri şi vaccinare.

Hîncu a spus că în cadrul conferinţei  participanţii vor avea posibilitatea să afle ultimele noutăţi şi informaţii din domeniul patologiei infecţioase, dar şi din cel al urgenţelor-medico-chirurgicale, care sunt foarte utile medicilor.

El a arătat că la manifestare au fost invitate personalităţi ale lumii medicale din România, cadre didactice universitare din centrele Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, precum şi medici din Ucraina, Republica Moldova şi Israel.

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a precizat că printre invitaţii conferinţei se numără managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti, prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti, academician Nicolae Constantinescu şi academician dr. Virgil Răzeşu, prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu şi prof.univ.dr. Cristian Lupaşcu de la Spitalul clinic “Sf. Spiridon” Iaşi, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, de la Catedra de Medicină Legală a UMF “Gr.T.Popa” Iaşi, care este şi preşedintele de onoare al manifestării ştiinţifice, prof.univ.dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, prof.univ.dr. Eugen Brătucu, preşedinte al Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România, reprezentanţi ai Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

El a mai spus că în paralel se va desfăşura şi Conferinţa cadrelor medii sanitare, aflată la a treia ediţie, iar şedinţa lunară a Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România va avea loc tot la Suceava, la care va participa şi preşedintele acestui for profesional, medicul Gheorghe Borcean.

La rândul său, secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat că deschiderea festivă a Conferinţei Zilele Medicale ale Sucevei va avea loc, joi, fiind precedată de un curs de vaccinologie susţinut de prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu, în timp ce în cursul zilei de vineri şi în prima parte a zilei de sâmbătă vor avea loc sesiunile de lucrări.

Badrajan a explicat că tema principală a conferinţei “Patologia infecţioasă-mereu actuală în practica medicală” este deosebit de importantă în contextul actual, când se discută atât de mult de bolile infecţioase, de noile patologii infecţioase şi de noile căi de prevenire şi tratare a acestor boli.

Referindu-se la căile de prevenire a bolilor infecţioase, medicul sucevean a subliniat că acestea se bazează aproape în exclusivitate pe vaccinuri arătând că s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă despre epidemia de rujeolă care evoluează în România, iar unii dintre „cei mai pesimişti” prevăd o eventuală epidemie de poliomielită.

Ea a spus că în anul 1957 a evoluat o epidemie de poliomielită în România, în urma căreia au murit mulţi copii, iar alţii au rămas cu sechele motorii.

“Părinţii din ziua de astăzi nu cred că dimensionează exact ceea ce înseamnă o asemenea boală infecţioasă şi ce înseamnă prezenţa unui vaccin benefic, care ar putea eradica aceste boli”, a mai spus Badrajan .

Medicul sucevean a subliniat că sunt discuţii şi în ceea ce priveşte proiectul legii vaccinării, dacă să includă sau nu sancţiuni pentru părinţi, dar şi dezbateri privind modificarea virulenţei unor agenţi patogeni sau discuţii despre rezistenţa unor germeni la tratamentul cu antibiotice.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a precizat că la lucrările conferinţei Zilele Medicale ale Sucevei şi-au anunţat deja participarea 520 de medici de diferite specialităţi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de