Primul și singurul român care a călătorit în spațiu, Dumitru Prunariu, încrezător că cel puțin un român ar putea să-i calce pe urme în cazul unei selecții de astronauți europeni


Intră acum și în grupul de

La Observatorul Astronomic din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc luni, 8 mai a.c., o acțiune care l-a avut în prim-plan pe primul și singurul astronaut român, generalul locotenent în rezervă Dumitru Prunariu. Evenimentul s-a desfășurat sub genericul „Zbor spre stele”, la întâlnirea cu cosmonautul fiind prezenți elevi ai liceelor din municipiul Suceava, studenți, dar și cadre didactice.

În deschiderea manifestării, lect. univ. dr. Cristian Pârghie, directorul Observatorului Astronomic a declarat că Dumitru Prunariu este invitatul special al unui eveniment organizat în premieră de USV, „Marșul absolvenților”, iar peste câteva zile, pe 14 mai, se vor împlini 36 de ani de la zborul în spațiul cosmic al românului.

„Pe 14 mai 1981 a avut loc primul zbor în spațiul cosmic al unui român. Dumitru Prunariu este primul român și al 103-lea om din lume care a zburat în spațiul cosmic. Sărbătorim acum, la Suceava, 36 de ani de la zborul în spațiul cosmic”, a spus Pârghie.

Lect. univ. dr. Cristian Pârghie, directorul Observatorului Astronomic USV

La rândul său, Dumitru Prunariu a menționat că a mai fost invitat să participe la diferite activități din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, însă din cauza unor evenimente planificate și confirmate din timp nu a putut ajunge, aceasta fiind prima sa vizită la USV.

Astfel, astronautul a acceptat invitația de a lua parte la „Marșul absolvenților USV”, întâlnirea de la Observatorul Astronomic fiind un bun prilej pentru pasionații spațiului cosmic să afle ultimele noutăți din domeniu, Prunariu fiind pregătit și cu imagini pe marginea cărora a făcut diferite comentarii.

Oaspete de seamă al universității sucevene, Dumitru Prunariu a declarat că a venit în mijlocul tinerilor cu un mesaj de stimulare și promovare a cunoașterii.

„Doar acestea ne pot oferi o viziune cuprinzătoare a lumii în care trăim, a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu planeta noastră, cum a evoluat, unde ne aflăm în prezent și ce ne așteaptă în viitor. Desigur, nu numai cunoașterea pământului, ci și cunoașterea sistemului nostru stelar, a sistemului solar, și cunoașterea Universului, în general”, a spus Prunariu.

Mai mult, singurul român care a zburat în spaţiu s-a arătat convins că există forme de viață și în altă parte decât pe Pământ, iar cei care acum află tainele universului ar putea avea noi perspective asupa lumii din care facem parte.

„Investigăm alte planete, sateliți naturali ai planetelor mari, sperăm să găsim urme de viață și în altă parte decât pe Pământ. Suntem convinși că aceasta există, dar trebuie să o descoperim”, a punctat Dumitru Prunariu.

El a mai evidențiat faptul că din 2012 România face parte din Agenția Spațială Europeană, un club select al țărilor dezvoltate care se ocupă de promovarea activităților cosmice, țara noastră având o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea unor programe de cercetare.

Singurul român care a călătorit în spațiu a explicat că România participă la dezvoltarea industrială a viitoarelor rachete europene Ariane 5 și Vega C și totodată, țara noastră are colaborări strânse cu Federația Rusă pe o serie întreagă de proiecte cosmice, dar mai ales pe promovarea zborurilor cosmice pilotate.

Mai mult, astronautul român a arătat că au fost semnate acorduri de principiu cu China pentru viitoare colaborări.

„Dezvoltăm o colaborare viitoare și deja sunt semnate acorduri de principiu cu China. Unii astronauți europeni au început să învețe limba chineză întrucât China va oferi posibilitatea de a participa la zborurile lor pilotate și la exploatarea stației spațiale chinezești care va intra în funcțiune din 2022, inclusiv de către echipaje internaționale”, a precizat Dumitru Prunariu.

Cât privește un nou zbor în spațiul cosmic al unui român, primul astronaut român a evidențiat faptul că în 2009 s-a încheiat ultima selecție de astronauți europeni, fiind selectați șase tineri.

Cu toate că ultimul astronaut este programat să se întoarcă din Cosmos în acest an, în data de 2 iunie, o nouă selecție nu a fost anunțată, cei șase urmând să participe în continuare la diferite misiuni în spațiu.

„Șase astronauți din 2009 până în 2017 nu înseamnă prea mult. Aceștia vor fi exploatați profesional în continuare. Până când nu vom avea posibilitatea să trimitem mai mulți astronauți pe an din Europa, nu se justifică o nouă selecționare”, a spus singurul român care a zburat în spaţiu.

Chiar și așa, Prunariu s-a arătat încrezător că cel puțin un român ar putea să-i calce pe urme în cazul unei selecții de astronauți europeni.

„Desigur, când se va organiza o nouă selecție de astronauți europeni, la nivel european și nu individual într-o țară care să-și plătească singură zborul cosmic, România va participa cu drepturi depline la acest proces de selecție. Sunt convins că va putea fi selecționat cel puțin un român”, a conchis Prunariu.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de