Minerii de la Exploatarea de Uraniu de la Crucea riscă din nou să nu-și ia salariile. Conducerea Companiei va fi înlocuită. Fostul deputat Cezar Cioată va conduce Sucursala Suceava


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că situația Companiei Naționale a Uraniului nu a fost rezolvată până la capăt și că există riscul, ca din cauza unor proceduri, minerii să nu-și poată primi salariile, apreciind însă că se fac eforturi pentru intrarea în normalitate.

„Din păcate, situația nu s-a rezolvat până la capăt. Am sentimentul că o reluăm, acolo, la Crucea”, a spus Adomnicăi în emisiune.

Ea a arătat că după protestele minerilor la București a fost deblocată a doua tranșă din ajutorul acordat de Guvern pentru ca CNU să-și achite toate datoriile și să-și obțină certificatul fiscal cu zero datorii pentru a putea relua activitatea de exploatare, valorificare, să-și obțină venituri pentru salarii, pentru funcționarea lor normală.

„A mai fost o problemă cu blocarea contului de Agenția Fondului de Mediu pentru o datorie istorică. Între timp s-au acumulat alte datorii aferente salariilor care au venit din luna precedentă, contribuțiile care trebuiau achitate și iar nu mai au zero datorii”, a spus prefectul.

Ea a declarat că a sunat și la ministerul Energiei și la Compania Națională a Uraniului și a întrebat care este motivul pentru care nu a fost solicitat imediat certificatul fiscal când erau zero datorii și s-a așteptat până când s-au cumulat alte datorii.

„Undeva există o bâlbâială. Voință politică există. La minister am găsit toată disponibilitatea. Corpul de control al premierului verifică situația. Se dorește o cunoaștere a problemei și o rezolvare”, a spus Adomnicăi.

Ea a spus că i-a  fost greu să înțeleagă situația pentru că toată lumea se împiedica de articole din protocoale, convenții.

„ S-a depășit situația de blocaj de la eșalonul trei unde se blocase din perspectiva asumării. Ceea ce era mai dificil părea că s-a rezolvat și o luăm de la capăt”, a spus prefectul.

Ea a mai declarat că acest Consiliu de Administrație al CNU va avea săptămâna viitoare ultima ședință și urmează a fi ales un nou consiliu de administrație și un nou director al CNU și și-a exprimat încrederea că într-un nou context, cu alți oameni se poate reveni la normalitate.

„E posibil să avem o problemă iarăși cu salariile”, a mai spus Adomnicăi care a menționat că și-a propus ca săptămâna viitoare să ajungă la ministerul de resort și să vadă cum se poate rezolva această problemă.

„Dacă totuși există cineva să rezolve problema, aceasta se rezolvă. Mai sunt de încasat niște venituri, de recuperat niște datorii. Trebuie să existe cineva să le pună cap la cap, să adune suma să plătească. Lucrurile trebuie rezolvate, dar trebuie urmărite de cineva”, a spus prefectul.

De menționat este că fostul deputat PSD Cezar Cioată a câștigat concursul pentru funcția de director al Sucursalei Suceava a Companiei Naționale a Uraniului.

 

 

 


Intră acum și în grupul de