Astărăstoae la Suceava: Medicina socială ne anunța că secolul XX e sfârşitul pandemiilor,dar în ultimii 17 ani au apărut 25 de noi boli infecțioase, iar până în 2030-2040 pierdem instrumentul de luptă, antibioticele


Intră acum și în grupul de

Preşedintele de onoare al manifestării “Zilele Medicale ale Sucevei”, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, de la Catedra de Medicină legală din cadrul UMF Iaşi, a declarat, joi seara, la deschiderea acțiunii  că evenimentul de la Suceava reflectă corect ceea ce înseamnă profesia medicală, iar tema aleasă, deşi pare strict de specialitate, este o temă socială.

“ Patologia infecţioasă în care toată lumea se pronunţă, dar nimeni nu vede ce este în realitate. În realitate, idolatrizarea diferitelor metode de tratament a făcut ca să privim lucrurile cu mare optimism”, a spus profesorul universitar ieșean.

El a arătat că medicina socială a avut o viziune optimistă într-un secol pesimist, secolul XX.

”În secolul XX au fost cele mai abjecte experienţe pe om desfăşurate, atenţie, nu de altcineva, de medici. În secolul XX, medicii au fost cei care şi-au încălcat jurământul. Ce ne spunea medicina socială? Secolul XX e sfârşitul pandemiilor, variola era eradicată, tuberculoza va fi în scădere, poliomielita va fi eradicată, multe boli infecţioase nu vor mai apare, etc.Care este realitatea? Realitatea este că în cei 17 ani, din 2000 până în 2017, au apărut 25 de boli infecţioase, tuberculoza este într-o creştere, inclusiv în ţările dezvoltate, mortalitatea infantilă la nivel global este în creştere, poliomielita nu a fost eradicată, pentru că anul trecut au fost şase focare, deci mai durează încă nu ştiu câţi ani, şi lucrul cel mai important este că vom pierde până în anul 2030-2040 instrumentul de luptă care se cheamă antibioticele”, a declarat Astărăstoae.

El a mai spus că au apărut bacterii multidrog rezistente și și-a exprimat încrederea că nu se va ajunge la viziunea pesimistă.

„Au apărut bacterii multidrog rezistente, care iau locul celor care sunt sensibile, au apărut varietăţi care au o expresie in vivo şi altă expresie in vitro şi degeaba îi faci antibiograma pentru că vezi că de fapt in vivo este rezistent şi toate acestea datorită pe de o parte idolatrizării metodelor, pe de altă parte pieţei, competiţia pe piaţă, numărul mare, aproape imposibil de reţinut de către medici. Este importantă această temă, pentru că acum este momentul să vedem cum putem să ne păstrăm această armă şi să nu se ajungă la acea viziune pesimistă”, a explicat prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de