Prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu(Colegiul Medicilor din România): Evenimentul „Zilele Medicale ale Sucevei” și-a câștigat un renume în rândul manifestărilor ştiinţifice din România


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, a declarat, joi, la festivitatea de deschidere a manifestării ştiinţifice “Zilele medicale ale Sucevei”, în cadrul cuvântului de bun venit că la acest eveniment participă peste 600 de medici de diferite specialităţi, cadre didactice universitare din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, dar şi invitaţi din Republica Moldova, Ucraina, Israel şi Italia.

Medicul Sorin Hîncu a spus că manifestarea, ajunsă la a VI-a ediţie, reprezintă o sărbătoare a medicilor din Bucovina şi Suceava, iar tema propusă pentru acest an „Patologia infecţioasă” este una deosebit de incitantă, actuală şi de interes general.

“Nu există specialitate care să nu fie interesată de patologia infecţioasă, de toate implicaţiile şi complicaţiile bolilor infecţioase. Sperăm ca lucrările care se vor prezenta, luările de cuvânt şi intervenţiile domnilor profesori de la catedrele din ţară să elucideze multe probleme şi să plecăm cu toţi de aici cu noţiuni noi şi care să ne îmbunătăţească cunoştinţele”, a subliniat medicul chirurg sucevean.

La rândul său, preşedintele de onoare al manifestării “Zilele Medicale ale Sucevei”, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, de la Catedra de Medicină legală din cadrul UMF Iaşi, a declarat că se bucură să fie din nou prezent la evenimentul organizat de Colegiul Medicilor Suceava arătând că la Suceava se creează deja o tradiţie, manifestarea ştiinţifică ajungând deja la a VI-a ediţie.

El a spus că evenimentul de la Suceava reflectă corect ceea ce înseamnă profesia medicală, iar tema aleasă, deşi pare strict de specialitate, este o temă socială.

 

Prezent la Zilele Medicale ale Sucevei, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu, a declarat că evenimentul organizat an de an la Suceava şi-a creat deja un renume în rândul manifestărilor ştiinţifice din România.

”Prin ceea ce faceţi şi aţi făcut aici, la Suceava, aţi dovedit că medicina poate să fie de mai bună calitate, aţi dovedit că o bună pregătire profesională se poate face în orice colţ al ţării, inclusiv la Suceava, dacă există pasiune, dacă există vocaţie şi perseverenţă”, a spus prof.univ.dr. Emanoil Ceauşu, felicitându-i pe organizatorii evenimentului.

Unul dintre invitaţii din Republica Moldova, conf.univ.dr. Alexandru Ferdohleb de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, a transmis participanţilor un salut călduros din partea colegilor din Chişinău şi a urat succes lucrărilor conferinţei.

 La rândul său, prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ de la Catedra de Boli Infecţioase din cadrul UMF Iaşi a subliniat importanţa temei referitoare la patologia infecţioasă care este tema principală a manifestării de la Suceava apreciind, totodată, buna colaborare cu medicii secţiei de Boli Infecţioase de la SJU Suceava.

Un alt cadru didactic universitar ieşean, prof.univ.dr. Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului clinic “Sf. Spiridon” Iaşi, a declarat că manifestarea ştiinţifică organizată la Suceava are deja o tradiţie binemeritată “prin valoarea profesională şi prin valoarea umană”.

“Sunt convins că şi această reuniune va contribui la aceste două lucruri profesionale şi umane”, a spus Ştefan Georgescu.  

Şeful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului clinic “Sf. Spiridon” Iaşi, prof.univ.dr. Cristian Lupaşcu a declarat că primii paşi în chirurgie i-a parcurs la Spitalul Judeţean Suceava sub îndrumarea chirurgului Sorin Hîncu şi că revine de fiecare dată cu plăcere la Suceava, pentru că de aici a plecat.

El a spus că Suceava a avut chirurgi de talie naţională amintindu-i pe medicii Andriu, Posteucă sau Hîncu arătând că şi generaţiile care vin din urmă vor duce mai departe această tradiţie în domeniul chirurgiei.

Printre cei care au mai  transmis mesaje în cadrul festivităţii de deschidere a manifestării Zilele Medicale ale Sucevei se numără conf.univ.dr. Monica Luminos de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti, şef lucrări dr. Voichiţa Lazureanu de la Clinica de Boli Infecţioase Timişoara, care a vorbit despre rolul acestei specialităţi medicale, medicul primar Corina Stănescu, medic şef al Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava şi prof.univ.dr. Dan Sabău de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Sibiu, care le-a reamintit participanţilor că Sibiul a avut primul spital din ţară, în anul 1241, aşa cum atestă documentele istorice, prima farmacie şi primul spital militar din ţară, primul spital de psihiatrie din Europa, iar primul tratat despre ciumă a fost scris tot la Sibiu.

În finalul festivităţii de deschidere academician prof. dr. Nicolae Constantinescu a susţinut prelegerea cu tema „Ecorşeul( jupuitul) lui Brâncuşi- deschizător de drumuri pentru un geniu al sculpturii mondiale”, academician dr. Virgil Răzeşu a conferenţiat despre Moştenirea lui Hipocrate, dar şi despre închisoarea de la Aiud, iar decanul de vârstă al medicilor suceveni, Ioan Lucaci, a ţinut un discurs cu tema Important este să învăţăm ceva bun din viaţa asta”.

Reamintim că cea de a VI-a ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei se desfăşoară la Suceava, în perioada 11-13 mai,  în organizarea Colegiul Medicilor Suceava, manifestarea ştiinţifică fiind sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de