Maternităţile Rădăuţi şi Gura Humorului dotate cu aparatură medicală în valoare de 46 000 de euro de Organizaţia “Salvaţi Copiii” România, cu sprijinul companiei Egger


Intră acum și în grupul de

Maternităţile Rădăuţi şi Gura Humorului au fost dotate cu aparatură medicală în valoare de 46 000 de euro printr-un program de combatere a mortalităţii infantile derulat de Organizaţia “Salvaţi Copiii”, dotare realizată cu sprijinul companiei Egger.

Preşedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii”- filiala Suceava, Camelia Iordache, a declarat, joi, la Spitalul municipal Rădăuţi, că dotarea celor două maternităţi din Rădăuţi şi Gura Humorului cu echipamente medicale s-a realizat în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile, care se derulează de şase ani.

Iordache a spus că dotarea s-a realizat cu sprijinul companiei Egger, care a ales să se alăture programului donând o sumă importantă, ce a permis organizaţiei „să răspundă nevoilor din cele două spitale”.

Managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a subliniat importanţa donaţiei de aparatură medicală pentru Maternitatea Rădăuţi arătând că prin noile echipamente primite în cadrul programului derulat de Organizaţia “Salvaţi Copiii” se poate afirma că spitalul îndeplineşte cele mai înalte standarde în privinţa dotărilor.

El a mulţumit reprezentanţilor companiei Egger care, prin intermediul programului Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, a dovedit că “se implică în comunitate şi că investeşte în viitorul comunităţii”.

Prezent la acest eveniment, preşedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, a declarat că 2017 este cel de al şaselea an de când această organizaţie derulează programul de combatere a mortalităţii infantile arătând că astfel de dotări au mai fost făcute şi în Maternităţile Suceava în 2013, Câmpulung Moldovenesc-2015 şi Vatra Dornei-2014.

Alexandrescu a explicat că derularea acestui program a fost necesară în condiţiile în care România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, iar multe dintre maternităţile din ţară aveau în dotare aparatură medicală foarte veche, datând din anii`60-`70, sau provenită din donaţii după 1990, care era depăşită .

Ea a spus că, mergând prin ţară, a înţeles dificultăţile cu care se confruntau medicii din compartimentele de neonatologie în lipsa unei dotări corespunzătoare cu aparatură medicală, dar şi dramele unor părinţi care şi-au pierdut copiii sau care aveau copii în stare gravă.

Alexandrescu a arătat că toate aceste lucruri aflate în teren i-au mobilizat şi mai mult pe voluntarii organizaţiei Salvaţi Copiii pentru a găsi modalităţi de a sprijini maternităţile din România, cu ajutorul donaţiilor celor din jur şi al companiilor.
Ea a precizat că, în anul 2017, Organizaţia “Salvaţi Copiii” România va dota 33 de maternităţi şi secţii de pediatrie din ţară cu echipamente medicale în valoare totală de 525 000 de euro, între acestea numărându-se şi maternităţile din Rădăuţi, Gura Humorului şi Botoşani.

Preşedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii” România a spus că Egger a înţeles că prin astfel de dotări cu echipamente medicale se salvează vieţi şi că parteneriatul cu Organizaţia “Salvaţi Copiii” duce la rezultate concrete.

Şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, medicul Andreea Melinte, şi-a exprimat bucuria că “vocea” copiilor născuţi prematur s-a făcut auzită, subliniind utilitatea acestor echipamente pentru salvarea vieţii prematurilor.

Ea a spus că masa radiantă intrată în dotarea secţiei dispune de un modul de resuscitare modern şi de un sistem de monitorizare a presiunii de ventilaţie şi a concentraţiei de oxigen şi că este extrem de importantă pentru supravieţuirea unui nou-născut prematur.

Melinte a precizat că şi aparatul echograf oferă posibilitatea medicilor de a observa în timp util eventualele complicaţii neurologice ale prematurilor, în timp ce bilirubinometrul reduce stresul nou-născutului prematur prin reducerea manevrelor invazive.

Medicul rădăuţean a subliniat că prin această sponsorizare cu aparatură medicală s-a reuşit apropierea de standardele europene a Maternităţii Rădăuţi în privinţa dotării.

La rândul său, coordonatorul Compartimentului de Neonatologie din cadrul Spitalului orăşenesc Gura Humorului, medicul Corneliu Dumitrache, a declarat că aparatura medicală donată prin programul derulat de Organizaţia “Salvaţi Copiii” permite ca pe durata transportului să se asigure o stabilizare mai bună a nou-născutului ce necesită transferul către o secţie de profil de grad superior.

El a mulţumit în numele său, al părinţilor, al familiilor şi “al viitorilor copii care se vor naşte la Maternitatea Gura Humorului”  pentru această donaţie generoasă atât Organizaţiei Salvaţi Copiii România, cât şi companiei Egger din Rădăuţi.

Directorul tehnic EBP al Fabricii Egger Rădăuţi, Emil Gheorghe, a declarat că această companie se implică în mod constant în dezvoltarea comunităţii locale arătând că evoluţia unei societăţi este imposibilă fără copii şi de aceea compania a decis să sprijine programul derulat de Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, întrucât această organizaţie are „proiecte bine făcute şi cu rezultate concrete”.

“Ne bucurăm să fim de folos comunităţii din care facem parte şi o facem din toată inima”, a spus Emil Gheorghe.

Amalia Năstase, ambasador al programului de combatere a mortalităţii infantile derulat de “Salvaţi Copiii”, a spus că “orice comunitate trebuie să primească ceva de la cei care au reuşit” subliniind că dotarea maternităţilor cu aparatură medicală adecvată oferă o şansă la viaţă nou-născuţilor prematuri.

Ea a arătat că în toţi aceşti ani de când se derulează programul de combatere a mortalităţii infantile a cunoscut în ţară foarte mulţi medici dedicaţi profesiei, care “nu au nici concedii, nici sărbători şi nici timp liber”, dar care trebuie sprijiniţi în activitatea lor profesională prin asigurarea unei dotări cu aparatură medicală performantă, pentru salvarea vieţii nou-născuţilor prematuri.

De precizat că prin programul de combatere a mortalităţii infantile, Organizaţia “Salvaţi Copiii” România a donat Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți o masă radiantă de reanimare, un ecograf pediatric şi un bilirubinometru, aparatură în valoare totală de 32 000 de euro, în timp ce Compatimentului de Neonatologie din cadrul Spitalului Orășenesc Gura Humorului au fost donate un injectomat, un monitor neonatologie pentru funcții vitale, un aspirator de secreții şi un incubator pentru nou născuți, în valoare totală de 14 000 de euro.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de