Femeie de 63 de ani din Vatra Dornei, dar și doi bărbați din comuna Dorna Arini, cercetați pentru tăiere ilegală de arbori. Polițiștii suceveni anunță acțiuni în teren pentru prevenirea transporturilor ilegale de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii suceveni au intensificat activităţile de cercetare penală în mai multe cauze de tăieri ilegale şi furturi de arbori şi au organizat acţiuni în teren  pentru prevenirea şi combaterea  transporturilor ilegale de material lemnos, anunță Poliția Județeană Suceava.

Astfel, miercuri, în urma continuării cercetărilor în cauza din 16.05.2017, privind tăierea și sustragerea de arbori din fondul forestier aparținând Ocolului Silvic Vatra Dornei, polițiștii deplasați la fața locului au identificat 7 cioate din specia molid, cu un volum  total de 4,447 m.c. și o valoare totală de 855 lei. În urma investigațiilor, polițiștii au reușit identificarea autorilor ca fiind un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 45 de ani, ambii din comuna Dorna Arini.

Cu ocazia audierii,  bărbatul de 45 de ani a recunoscut faptul că, la data de 16.05.2017, în jurul orei 20.30, s-a deplasat împreună cu tânărul de 23 de ani, cu căruța acestuia, în locul denumit „Piciorul Lat” de pe raza comunei Dorna Arini și a tăiat cei 7 arbori, iar materialul lemnos rezultat l-a  transportat la domiciliul localnicului de 23 de ani.

În acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

Tot miercuri, în urma continuării cercetărilor în cauza din 18.05.2017, privind un caz de „tăiere ilegală de arbori”, polițiștii au reușit identificarea autoarei faptei ca fiind o femeie de 63 de ani, din municipiul Vatra Dornei.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2016,  prin intermediul altor persoane, femeia a tăiat de pe terenul forestier proprietate, 31 de arbori, în volum de 35,112 m.c. și o valoare de 8.686 lei, pe  care i-a tractat cu un utilaj pe un teren proprietate situat în apropiere, la fața locului fiind identificată cantitatea de 26,70 m.c., diferența fiind folosită în gospodărie pentru încălzire.

Materialul lemnos a fost confiscat, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea tuturor persoane care au participat la săvârșirea faptei.

În aceeași zi, o echipă mixtă formată din polițiști ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la o societate comercială din comuna Putna, administrată de un localnic de 45 de ani, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, la 22.05.2017, societatea a expediat cantitățile de 37,49 m.c. lemn rotund de esență fag și 2,84 m.c. lemn rotund de esență rășinoase fără proveniență legală.

În acest caz s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 40,33 m.c. material lemnos în valoare de 8.533 lei, iar societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 respectiv „comercializarea de materiale lemnoase  fără proveniență legală sau fără avizele de însoțire valabile ori documentele echivalente acestora, prevăzute de normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de